Guvernul plafoneaza pretul gazelor pe 3 ani, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali
plafonare pret gazepret gazeinvestitiilegea offshore
Pana la data de 28 februarie 2022, pretul gazelor va fi plafonat la 68 de lei/MWh atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali.
In luna decembrie a acestui an, pretul gazului a fost de 90 de lei/MWh, cu o patrime mai mare decat viitorul pret reglementat.
Autoritatile au decis plafonarea pretului la gaz pana in anul 2022, ca urmare a faptului ca producatorii (Romgaz si OMV Petrom au o cota de piata de peste 90%) si “vand gazul la un pret de 3 ori mai mare decat costul de productie“.
Masura va intra in vigoare in urmatoarea sedinta de guvern, fiind inclusa intr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal.
Noua masura va diminua incasarile la bugetul de stat
Impactul masurii a fost deja estimat de specialisti, care spun ca bugetul statului ar putea avea de suferit de pe urma plafonarii pretului la gaz.
La actualul pret de 90 de lei/MWh, statul incaseaza o redeventa de 9 lei, calculata la pretul de bursa austriaca, si un impozit pe venituri suplimentare din dereglementarea pretului gazelor de 19 lei.
La noul plafon de 68 de lei/MWh, redeventa va ramane de 9 lei/MWh, iar impozitul special va aduce la buget doar 9 lei/MWh. Cu alte cuvinte, statul va incasa cu 10 lei sau cu o treime (32,1%) mai putin pentru fiecare MWh tranzactionat in Romania. Iar reducerea veniturilor din impozitul suplimentar va fi de aproximativ 53%.
Anual, statul roman incaseaza din impozitul de veniturile suplimentare din dereglementarea pretului gazelor anual 6-700 milioane de lei, ceea ce inseamna ca guvernul va inregistra pierderi la buget de aproximativ 350 de milioane de lei.
Asta in cazul in care taxa se va mai aplica, pentru ca titlul actului normativ in care este prevazuta (OUG 7/2013) precizeaza ca este un impozit pe “veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii pretului gazelor”. Iar noul plafon reprezinta o reglementare a pretului gazelor ce anuleaza oportunitatea impozitarii si contrazice actul normativ care o introducea. In acest caz, statul va pierde intreaga suma de 6-700 milioane de lei pe care o incasa din acest impozit pana in prezent.
Si investitiile ar putea fi diminuate sau chiar amanate in urmatorii trei ani
Dincolo de efectele asupra bugetului statului, plafonarea pretului la gaz ar putea amana dupa 2022 orice adoptare a unei decizii finale de investitii in Marea Neagra. Noul plafon, dublat de noua lege offshore, va face, foarte probabil, neprofitabila orice investitie in Marea Neagra.