Proiectul de majorare a salariului minim brut pe economie prevede majorarea acestuia de la 1 ianuarie 2020 la 2.262 de lei, de la 2.080 de lei in prezent. Proiectul se afla la aceasta ora in dezbtarere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Chiar daca Viorica Dancila a dat semne in urma cu o zi ca in cele din urma ar fi renuntat la aceasta idee, se pare ca premierul demis a hotarat ca proiectul sa fie adoptat! Intrebata daca Guvernul are buguetul necesar pentru a da acesti bani, Viorica Dancila a raspuns, bineinteles, pozitiv, in ciuda avertismentelor venite de la specialistii in domeniu.
In cazul in care acest proiect va fi adoptat la inceputul saptamanii viitoare, angajatii vor castiga incepand din 1 ianuarie 2020 un salariu net minim in valoare de 1.363 de lei, in timp ce angajatii cu studii superioare vor avea un salariu minim net de 1.533 de lei. Conform datelor prezentate de cei de la Inspectia Muncii, aproximativ 1.7 milioane de angajati din cei 5.6 milioane de angajati activi din Romania ar putea beneficia de aceasta majorare a salariului minim pe economie.
Florin Godean, country manager al Adeco Romania si Ungaria, liderul pietei locale de recrutare, a salutat decizia anuntata astazi de premierul demis Viorica Dancila, sustinand ca “este bine ca salariul minim creste”. In acelasi timp, Florin Godean sustine ca nu crede ca aceasta majorare “va face o diferenta prea mare pentru angajati, deoarece se poate observa ca in piata muncii salariile sunt mai mari de acest nivel”. De asemenea, liderul Adeco Romania spune ca “sunt frecvente situatiile in care angajatii sunt incadrati pe nivelul salarial minim si au alte tipuri de sporuri sau de beneficii care conduc la depasirea acestui nivel”.
In acelasi timp, Florin Godean recunoaste si ca aceasta majorare a salariului minim pe economie va avea ca efect si majorarea incasarilor la bugetul de stat. Insa, tot la categoria efecte putem vorbi si despre presiunea din ce in ce mai mare care ajunge pe umerii companiilor, care vor incerca sa isi reduca costurile. Astfel, chiar daca o asemenea masura ar putea fi considerata benefica daca ne gandim ca va ajuta la reducerea decalajelor pe care Romanie le are fata de celelalte state europene, aceasta ar putea avea si unele efecte nedorite. In cele din urma, liderul Adeco Romania a mai tinut sa evidentieze si faptul ca o astfel de crestere ar fi trebuit planifica din timp!
Majorarea salariului minim pe economie ii va afecta cel mai mult pe cei cu venituri extrasalariale care estimeaza ca in anul 2020 vor avea venituri totale cel putin egale cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, acestia urmand sa plateasca statului cu peste 700 de lei mai mult decat in 2019. De asemenea, atat persoanele fara venituri, cat si persoanele care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 12 salarii minime pe economie care vor sa se asigure la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si la sistemul public de pensii vor plati cu peste 600 de lei mai mult decat in 2019.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212