Guvernul ne spune sa stam linistiti: facturile la gaz si curent s-au ieftinit. Voi simtiti scaderea?
facturi mai micifacturi mai ieftine
Recent, intr-un comunicat de presa, Ministerul Energiei a transmis consumatorilor ca facturile la gaz s-au ieftinit. De asemenea, ar fi o scadere simtitoare si in cazul facturilor la energia electrica, ne mai transmit oficialii din Guvern.
"Preturile facturilor la gaze naturale au scazut in luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% fata de preturile maximale plafonate. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a analizat impactul masurilor adoptate in 28 martie", transmite Ministerul Energiei.
Facturile pentru gaze si energie electrica emise in luna aprilie au adus o veste buna pentru consumatorii romani. In comparatie cu pretul maxim prevazut de plafon, preturile facturate pentru gaze naturale au fost reduse cu pana la 25%. De exemplu, furnizorul principal a stabilit un pret de 0,23381 lei/kWh pentru consumatorii casnici, sub pretul maxim plafonat de 0,310 lei/kWh.
In ceea ce priveste energia electrica, clientii casnici cu un consum lunar mai mare de 300 kWh au beneficiat de scaderi de pana la 15% in comparatie cu pretul maxim de 1,3 lei/kWh.
Facturile s-au ieftinit?
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat ca aceste
reduceri la facturi sunt in concordanta cu angajamentul anterior al guvernului de a asigura facturi mai mici pentru energie. El a mentionat ca prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare, statul a intervenit eficient pentru a proteja interesele consumatorilor fara a perturba intregul sistem. Acest lucru a fost confirmat si de Eurostat, care a indicat ca preturile la energie platite de romani se numara printre cele mai mici din Uniunea Europeana.
"Am promis facturi mai mici la electricitate si gaze naturale. Va reamintesc ca pe 28 martie am declarat public, dupa sedinta de Guvern, ca romanii vor primi facturi mai mici la energie.
Am sustinut ferm si bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am facut si pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022). Ceea ce pentru mine a fost certitudine inca de la momentul promovarii in Guvern a noului mecanism, se confirma astazi prin facturi. Am sustinut intotdeauna: statul trebuie sa intervina acolo unde este necesar, cand este necesar si cum este necesar.
Nu este nevoie sa dam peste cap un intreg sistem, ci sa calculam, sa analizam si sa aplicam cu cap. Protejam facturile romanilor in continuare", a spus ministrul.
Foto: freepik.com