Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
modificari fiscalecodul fiscalanaf
Ministerul de Finante ne pregateste noi modificari in plan fiscal, vizate fiind atat firmele, cat si persoanele fizice ale caror proprietati atrag atentia prin prisma valorii mari pe care o au.
In primul rand, noile schimbari fiscale vor viza firmele, in sensul in care autoritatile isi doresc sa fie transmise mult mai multe informatii de aparatele de marcat electronice fiscale catre sistemul informatic al ANAF. Ca referinta, codul de inregistrare in scopuri de TVA al contribuabilului este pe aceasta lista.
Apar si schimbari pentru e-Transport. De exemplu, vor fi sanctionate faptele savarsite si constatate incepand cu 1 iulie 2024.
O alta modificare fiscala ii va afecta pe romanii fumatori, in conditiile in care se vor acciza, in functie de gradul de nicotina, si tigaretele electronice, care au devenit foarte raspandite la noi in tara, in ultima vreme.
"Acciza va fi de 0,81 lei/ml in 2024, 0,91 lei in 2025 si 1,03 lei in 2026", relateaza
Hotnews.ro.
Romanii cu avere mare se vor trezi cu un document de la ANAF
In aceeasi ordine de idei, romanii care detin locuinte a caror valoare depaseste pragul de 2,5 milioane de lei, vor fi instiintati de ANAF ca sunt buni de plata. Oamenii vor trebui sa plateasca un impozit statului, pentru ca detin o proprietate considerata a fi de lux.
Pe documentul pe care oamenii il vor primi se va regasi, printre altele, cuantumul valorii impozabile determinata pentru impozitul pe cladiri, raportat la proprietatea respectiva vizata de
ANAF. Atentie: vor primi instiintarea persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata depaseste 2,5 milioane lei.
Vizate de instiintarile ANAF-ului sunt si persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Foto: facebook/anaf