De asemenea, el atrage atentia asupra faptului ca masurile adoptate de Guvern isi fac simtite efectele in timp, aceasta regula fiind valabila si aici. Concret, leul se devalorizeaza fiindca, in anii trecuti, Guvernele care s-au succedat la putere au aplicat politici economice ineficiente si daunatoare, iar acum suportam consecintele.
Orban puncteaza faptul ca, in ultimii ani, Guvernele PSD au amplificat deficitul comercial, care risca sa atinga pana la finalul anului valoarea de 18 miliarde de euro.
"Va readuc aminte ca, incepand cu 2017, continuand cu 2018, continuand cu 2019, din cauza politicilor economice ale guvernelor PSD, deficitul comercial a fost intr-o continua crestere si risca sa atinga pe 2019 cifra de 18 miliarde euro deficit comercial. Evident ca asta afecteaza si pune presiune asupra monedei nationale, pentru ca datorita cresterii importurilor evident ca e o nevoie mare de valuta, de euro, mai ales ca aproape 80% din volumul schimburilor comerciale se realizeaza cu tari din Uniunea Europeana. Asta permanent a afectat raportul leu-euro. Asta este cauza principala a scaderii leului in raport cu euro. Pe de alta parte, am incredere ca Banca Nationala va avea capacitatea sa tina un echilibru intre leu si euro”, a explicat prim-ministrul Ludovic Orban.
Totusi, in ciuda faptului ca ne aflam intr-o situatie foarte delicata, liberalii promit sa vina cu solutii care sa opreasca declinul leului in fata euro.
Va amintim ca moneda nationala a pierdut teren in fata euro, incepand de luni, pana joi, cand s-a ajuns la un curs de 4,78 de lei pentru un euro.
Devalorizarea leului afecteaza, in primul rand, romanii care au angajamente de plata in euro. Vorbim despre rate sau chirii, insa, in fapt, intreaga economie este zguduita de aceasta explozie a cursului valutar. Explicatia ne-o ofera economistul Bogdan Glavan: "Avand in vedere ca noi consumam o mare parte din bunurile de pe piata din import, preturile acestora este influentat de cursurile de schimb si practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai multi bani, artificial creati, cu care cumparam bunuri de consum din import, preturile acestora cresc, leul se devalorizeaza, exista un alt imbold pentru a scumpi aceste produse".
Vezi aici:
Dezastrul care va urma dupa explozia cursului valutar