Guvernul, din nou cu ochii pe sporurile bugetarilor. Se vor acorda numai in cazuri foarte speciale
sporuribugetari
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri ca sporurile bugetarilor vor fi acordate doar in cazuri foarte speciale. Aceasta prevedere va fi inclusa in noua lege a salarizarii bugetare la care lucreaza Executivul de la Bucuresti.
Primul ministru cere accelerarea proiectului privind salarizarea bugetara si spune ca, atunci cand noua lege va intra in vigoare, sporuri de la buget se vor mai acorda numai in cazuri foarte speciale.
"In sedinta de Guvern de astazi am cerut ministerelor avizatoare sa vina cu puncte de vedere pe memorandumul Ministerului Muncii referitor la legea salarizarii.
Trebuie sa venim cat mai repede cu o lege a salarizarii. Mi-am exprimat public opinia, voi vedea cu ce forma va veni Ministerul Muncii in final dupa ce va discuta cu ministerele respective, dar, asa cum am mai anuntat, nu cred ca in aceasta forma vom mai vedea sporuri sau daca vor exista sporuri, acestea vor fi doar pentru o foarte, foarte mica categorie, cazuri foarte speciale.
Dar astazi am spus ministerelor sa vina cu avize, pentru ca saptamana viitoare sa aprobam acest memorandum”, a declarat Florin Citu, miercuri, intr-o conferinta de presa la finalul sedintei de Guvern.
"Vom veni cu o lege a salarizarii care sa elimine din inechitati"
Atat premierul Florin Citu, cat si ministrul Muncii, Raluca Turcan, au declarat in ultimele luni ca unele sporuri bugetare sunt alocate anumitor angajati care desfasoara munci ce nu justifica acesti bani.
"Ne uitam la toate sporurile in sectorul public pentru bugetul din 2021 sa vedem care dintre ele se justifica sau nu si ne uitam la tot sistemul de salarizare. In acelasi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizarii care sa elimine din inechitati.
Asa cum a fost facuta, Legea salarizarii in 2017 promitea acest lucru. Dupa aceea, au aparut tot felul de exceptii si, de fapt, tineti minte, primul lucru care s-a spus a fost ca presedintele Romaniei are cel mai mare salariu si (...) nu mai este asa. Au aparut tot felul de exceptii si trebuie corectate", spunea Florin Citu, la jumatatea lunii ianuarie, la Radio Guerrilla, intrebat despre sporurile de 30% acordate angajatilor din Prefecturi, in perioada pandemiei.
Referindu-se la
Legea pensiilor si cea a salarizarii, premierul a mai spus ca acestea vor fi modificate pentru a tine cont de cateva principii: Legea pensiilor de principiul contributivitatii, Legea salarizarii de cateva principii clare pentru a elimina aceste inechitati din sistemul public.
Raluca Turcan: noua lege a salarizarii trebuie intocmita cu multa atentie, pentru a nu afecta angajatii care isi merita sporurile
Ministrul Muncii a mai dezvaluit ca unele sporuri sunt acordate cu scopul de a "ascunde" un nivel salarial mult prea mare, ajungand uneori la procente de doua cifre din salariul de baza, ceea ce creste substantial venitul acelor categorii de bugetari.
De asemenea, ministrul Muncii sustine ca noua lege a salarizarii trebuie intocmita cu multa atentie, pentru a nu afecta angajatii care isi merita sporurile.
Si fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, pune tunurile pe sporuri si le compara cu pensiile speciale
"Cu cateva exceptii, sporurile in sistemul public au aparut precum am vazut ca au aparut si pensiile speciale. Cine s-a descurcat sa prinda un moment prielnic si a fost aproape de decident a obtinut un spor. De ce credeti ca am insistat anul trecut ca absolut toate veniturile din sistemul public – de la functionari la personal contractual, pana la indemnizatiile celor care conduc companii de stat - sa fie toate, TOATE, intr-o singura baza de date? Pentru o imagine completa, disponibila dintr-o singura sursa de date'', a transmis Violeta Alexandru, intr-o postare pe Facebook.
Alexandru: ''Eu nu sunt pentru ca in administratie sa se castige cat mai putin posibil''
Bugetarii ar incasa peste 50 de tipuri de sporuri, spune fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru.
"Nu cred ca un om din sistemul privat isi doreste o administratie populata de functionari nepregatiti, ba dimpotriva. Eu nu sunt pentru ca in administratie sa se castige cat mai putin posibil. Avem, in schimb, experiente zilnice cand intram in contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toti angajatii, desigur!) caruia ii tot cresc veniturile din taxele si impozitele si, pana la urma, din munca celor activand in mediul privat. Cand descoperi cate privilegii au functionarii/cei platiti din bani publici (privilegii obtinute, in mod intentionat, cu toata discretia/lipsa de transparenta), fara sa livreze performanta, fara sa vezi o administratie avand respect pentru contribuabil - atunci chiar deranjeaza!", a mai spus fostul ministru.
Foto: freepik.com