Premierul Viorica Dancila a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de astazi ca una dintre temele de discutie se va referi si la “documentele necesare pentru pregatirea trecerii Romaniei la moneda unica europeana, documente elaborate in cadrul comisiei nationale constituite in acest scop”. In continuare, Dancila a vorbit despre procesul de adoptare a monedei euro de catre tara noastra ca fiind “un proiect complex, de mare anvergura, care trebuie temeinic pregatit prin implicarea specialistilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societatii civile si, desigur, a tuturor institutiilor cu responsabilitati in domeniu”.
Viorica Dancila sustine ca in cursul anului trecut, “comisia constituita in acest scop a avut o activitate intensa, cu reuniuni bilunare”. Din spusele premierului, concluzia acestor reuniuni o reprezinta doua documente: “planul national de adoptare a monedei euro si raportul de fundamentare al acestui plan”. Dancila a transmis in discursul sau de astazi ca “Guvernul isi va insusi aceste documente in vederea asumarilor politice”, dupa care acestea vor fi trimise Comisiei Europene.
In incheiere, Viorica Dancila a spus cu subiect si predicat ca “Guvernul isi asuma obiectivul de adoptare a monedei euro de catre Romania in anul 2024”.
Premierul Viorica Dancila a recunoscut in timpul discursului sustinut astazi ca adoptarea monedei unice europene de catre Romania nu se poate face fara o pregatire temeinica premergatoare. Dancila a subliniat ideea ca “intrarea intr-o etapa premergatoare acestui proces este esentiala”. De asemenea, premierul mai transmite ca trebuie luate “masurile necesare pentru cresterea competitivitatii si pentru asigurarea unei cresteri economice sustenabile”. Fara luarea acestor masuri, aderarea la moneda euro nu va aduce niciun fel de beneficii romanilor, ba chiar din contra!
Conform spuselor premierului, prima etapa in aderarea la zona euro este reprezentata de intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb.
Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie sa faca dovada indeplinirii unor criterii de convergenta. Respectarea acestor criterii asigura faptul ca un stat membru este pregatit sa faca acest pas spre adoptarea monedei unice europene. De asemenea, indeplinirea criteriilor arata ca aderarea unui stat la zona euro nu va cauza riscuri economice pentru statul respectiv sau pentru zona euro in ansamblu.
Primul criteriu face referire la stabilitatea preturilor, rata inflatiei dintr-o tara membra neavand voie sa fie mai mare de 1.5 puncte procentuale peste rata celor trei state care inregistreaza cele mai bune rezultate. Al doilea criteriu are in vedere deficitul bugetar al unei tari membre a blocului comunitar, acesta neavand voie sa fie mai mare decat 3% din PIB. De asemenea, datoria publica nu poate fi mai mare decat 60% din PIB.
Un al treilea criteriu de convergenta se refera la stabilitatea cursului de schimb. Tara membra a UE care vrea sa adere la zona euro trebuie sa participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel putin doi ani, fara a avea devieri semnificative de la cursul central ERM II. In cele din urma, ultimul criteriu important se refera la ratele dobanzilor pe termen lung. Rata dobanzii nu ar trebui sa fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care sunt in topul clasamentului stabilit in functie de stabilitatea preturilor.
Citeste si: Bucurestenii sunt avertizati sa nu mai bea apa de la robinet
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!
Partenerii nostri
Salariu mediu net si brut in 2025 - la ce valori a ajuns?
Surpriza de PROPORTII in legislatia muncii si HR! Ce se petrece, incepand de astazi?
Donatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscale
e-Transport: 4 pasi esentiali privind codul UIT si dispozitivul GPS
Declaratia Unica 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAF
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Te-ar putea interesa si
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare