Guvernul amana plafonarea pretului la gaz. Expert: Romania risca amenzi uriase
facturiscumpiriplafonare pret gazplafonare gazeenergieomv petrom
Desi plafonarea pretului la gaze trebuia sa se aplice incepand cu 1 aprilie, Guvernul de la Bucuresti a decis amanarea acestei prevederi cu o luna, mai exact, pana la 1 mai 2019. Totusi, OMV Petrom spune ca decizia cea mai inteleapta ar fi de anulare a acestui proiect, care pune in pericol siguranta energetica a Romaniei si care nu garanteaza nici pe departe ca facturile romanilor nu se vor scumpi.
Tinand cont ca pana la 1 aprilie, data la care ar fi urmat sa intre in vigoare plafonarea pretului gazelor, mai este doar o zi lucratoare, “beneficiarii” controlului pretului se afla in criza de timp in ceea ce priveste procedurile birocratice pe care trebuie sa le parcurga pentru a beneficia de pret plafonat al gazelor.
Foarte probabil, amanarea termenului nu este o concesie facuta producatorilor, ci mai degraba una facuta consumatorilor non-casnici care ar beneficia de pretul plafonat, printre care se numara si combinatele controlate de Ioan Niculae.
De exemplu, potrivit Ordinului 40/2019 al ANRE care stabileste forma Contractului-cadru de vanzare cumparare a gazelor naturale, incheiat intre producatorii de gaze naturale si furnizorii de gaze naturale sau clientii finali eligibili, “beneficiarii” au obligatia prezentarii unor garantii, pe langa cea ca gazele sa fie platite in termen de 15 zile de la livrare.
“Cumparatorul are obligatia de a constuitui in favoarea Vanzatorului o garantie financiara de plata pentru acoperirea riscului de neachitare a facturilor emise de Vanzator, cu cel putin doua zile lucratoare inainte de data inceperii livrarilor”, se precizeaza in contract. Garantia nu se constituie decat in varianta in care se achita in avans gazul sau in cazul in care cele doua parti decid altceva.
“Nivelul garantiei financiare (…) reprezinta contravaloarea a 100% din valoarea gazelor naturale pentru doua luni cu cele mai mari cantitati contractate. Garantia financiara isi inceteaza valabilitatea in a 60-a zi calendaristica de la sfarsitul ultimei luni de livrare”, scrie in contractul cadru. Garantia poate fi scrisoare de garantie bancara in lei, emisa de o banca agreata de producatori sau un bani cash, “cont garantat (deposit colateral) in lei”.
Plafonarea pretului gazelor pune in pericol securitatea energetica a Romaniei
Plafonarea pretului la gaz este o masura aspru criticata de OMV Petrom, care sustine ca aceasta va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din Romania, asupra securitatii energetice, asupra locurilor de munca si investitiilor.
Compania sustine ca, daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.
Petrom explica faptul ca investitiile joaca un rol fundamental in cresterea economica viitoare, iar, in absenta unei economii deplin functionale, investitiile, disponibilitatea produselor si serviciilor, locurile de munca si cresterea economica sunt amenintate.
Petrom atrage atentia ca productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor”, potrivit unui comunicat al companiei.
Totodata, importurile de gaze ar creste, cu impact puternic asupra securitatii energetice a Romaniei si cu cresterea pretului la gaze in viitor.
In lipsa investitiilor, productia interna de gaze naturale este de asteptat sa scada abrupt, iar diferenta ar fi acoperita de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.
Potrivit estimarilor OMV Petrom, in lipsa oricaror investitii, importurile ar putea creste pana la 40%-50% din consum, in 2030, (fata de aproximativ 10%, in prezent), din cauza scaderii productiei nationale.
Totodata, nivelul mai scazut al investitiilor ar afecta piata muncii.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari angajatori privati din Romania, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si cel mai mare investitor privat.
Expert in energie: Plafonarea pretului la gaz e ilegala. Romania risca amenzi uriase
Opinia celor de la OMV Petrom este impartasita de expertul in energie ing. Dumitru Chisalita, care trage un puternic semnal de alarma cu privire la costul urias pe care l-ar putea plati Romania daca aceasta masura se va aplica.
"Inainte de toate, plafonarea incalca legislatia din Romania. In Legea petrolului, spre exemplu, este prevazut clar ca un titular de acord are dreptul de a dispune de cantitatile de gaze care ii revin.
In al doilea rand, aceasta plafonare incalca acorduri petroliere in curs, care sunt incheiate pana prin anii 2030. Acordurile sunt contracte, aprobate prin hotarari de guvern. In conditiile in care Guvernul le va incalca prin aceasta ordonanta, e de asteptat ca producatorii sa dea Executivul in judecata. Si nu vad de ce n-ar castiga, anuland plafonarea.
Nici macar nu trebuie sa deschida toti actiuni in instanta. Ajunge sa o faca unul si sa castige, iar decizia li se va aplica tuturor", a explicat Dumitru Chisalita.
Si mai grav este, insa, ca plafonarea pretului incalca legi europene, iar UE ne poate sanctiona cu amenzi zilnice uriase.
"In 2014, spre exemplu, am reusit sa convingem Comisia Europeana sa suspende procedura de infringement pe care o deschisese impotriva Romaniei, in problema plafonarii pretului la gaze. Dar atunci am avut un atu: negociasem deja cu ei un calendar de liberalizare a pietei de care ne tineam. Si le-am explicat: da, incalcam prevederile unei directive, dar luam masuri pentru rezolvarea problemei.
Acum, daca revenim asupra deciziei, nu mai putem spune asta. Era vorba, atunci, despre sanctiuni de 70.000 de euro pe zi, daca imi aduc bine aminte. Iar procedura de infringement este doar suspendata, la acest moment, retineti! Poate fi redeschisa in scurt timp, cu costuri foarte mari pentru Romania.
Aceasta plafonare n-ar fi un pas inapoi pentru Romania. Ar fi o intoarcere la ce eram inainte de 1990", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Chisalita.
Plafonarea nu garanteaza stagnarea pretului pentru consumatorii casnici
Desi am fi tentati sa credem ca plafonarea inseamna "inghetarea" costului la facturi, expertul ne contrazice.
Expertul in energie mai spune ca, de fapt, gazul ii va costa pe romani la fel de mult si dupa plafonarea de pret. Doar ca mai multi bani se vor duce pe gazul importat din Rusia decat pe cel produs la noi.
"S-a vorbit despre faptul ca plafonarea pretului va garanta mentinerea unui pret redus la gaze. Or, lucrurile nu stau asa.
Poate ca e adevarat pentru gazul livrat populatiei. Si aici e o nuanta: efectul nu se va vedea in aceasta iarna, din cauza ca gazele care se produc acum sunt vandute in proportie de peste 90%, deci nu fac obiectul limitarii de pret.
Apoi, masura nu garanteaza mentinerea unui pret redus la gazul pentru intreprinzatori. Prin ordonanta se plafoneaza pretul de intrare, la producator. Mai departe nu mai exista plafonare si nici nu se poate impune", a mai explicat expertul.
Cu alte cuvinte, furnizorul va cumpara de la producator - sa spunem de la Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari de pe piata - gazul cu 68 lei/MWh. Apoi, insa, il la vinde mai departe, catre un intreprinzator, la un pret mai mare. Poate chiar mult mai mare. Iar intreprinzatorul, folosind gaz mai scump, va livra populatiei produse mai scumpe. Deci, pe undeva, omul tot ajunge sa scoata mai multi bani din buzunar.
"Nu in ultimul rand, mai trebuie spus ceva. In conditiile in care plafonezi pretul productiei interne, va creste pretul importurilor. Si e normal, din punct de vedere economic, sa se intample asa. La momentul acesta, cumparatorul de gaz are puterea sa dea 90 lei pe MWh. Si va continua sa plateasca pretul pe care il poate suporta, doar ca banii se vor duce in alta parte.
In loc sa se duca si la noi, se vor duce pe gazul importat. Asa se intampla pe pietele unde cererea e mai mare decat oferta, iar pretul producatorului autohton e plafonat la un nivel mai mic decat cel pe care il da piata.
In concluzie, la o prima strigare, am putea spune ca toata lumea pierde de pe urma adoptarii acestei ordonante. In realitate, insa, exista si cineva care castiga: Gazprom (marele producator rus de gaze) si societatile afiliate acestuia. Acestia sunt producatorii care vor vinde mai scump, in Romania", a mai spus Dumitru Chisalita.