Anunt de ultima ora: Ce se intampla cu sporurile bugetarilor in 2021
buget 2021sporuri bugetaribugetarisporuri salarialeflorin citu
Premierul Florin Citu a anuntat, joi, ca Executivul analizeaza situatia sporurilor acordate angajatilor din sistemul public, pentru a vedea care dintre aceste sporuri sunt acordate in mod justificat. Analiza vine in contextul in care guvernantii lucreaza la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2021.
"Ne uitam la toate sporurile in sectorul public pentru bugetul din 2021 sa vedem care dintre ele se justifica sau nu si ne uitam la tot sistemul de salarizare.
In acelasi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizarii care sa elimine din inechitati.
Asa cum a fost facuta, Legea salarizarii in 2017 promitea acest lucru. Dupa aceea, au aparut tot felul de exceptii si, de fapt, tineti minte, primul lucru care s-a spus a fost ca presedintele Romaniei are cel mai mare salariu si (...) nu mai este asa. Au aparut tot felul de exceptii si trebuie corectate", a afirmat Citu, la Radio Guerrilla, intrebat despre sporurile de 30% acordate angajatilor din Prefecturi, in perioada pandemiei.
Citeste si: INFOGRAFIC: Cum sa eviti tentativele de frauda cu facturi
Referindu-se la Legea pensiilor si cea a salarizarii, premierul a mai spus ca acestea vor fi modificate pentru a tine cont de cateva principii: Legea pensiilor de principiul contributivitatii, Legea salarizarii de cateva principii clare pentru a elimina aceste inechitati din sistemul public.
La inceputul lunii ianuarie, premierul a anuntat ca bugetul public pentru anul 2021 este in lucru, pe masa Guvernului si a propus ca acesta sa fie votat in Parlament, pe 4 februarie.
Citu a cerut ca, pana pe 4 februarie, fiecare ministru sa prezinte spre aprobare in Guvern un memorandum care sa contina situatia actuala a operatorilor economici din subordine, cauzele care au determinat inregistrarea de pierderi, plati restante, arierate, etc.
De asemenea, tot pana pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui sa prezinte Guvernului un set de masuri concrete, cuantificabile si cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii, a explicat Citu.
Totodata, premierul a solicitat analize amanuntite in cadrul fiecarui Minister, pentru identificarea actelor normative cu impact bugetar mare, care ar putea sa nu mai fie sustinute de stat in perioada urmatoare.