Revenind la cele 2 miliarde de euro imprumutate ieri de pe pietele externe, trebuie sa spunem ca vorbim despre 1.4 miliarde de euro imprumutate cu scadenta de 12 ani si alte 600 de milioane de euro cu maturitate de 30 de ani. In luna martie am avut in fata 1.35 miliarde de euro imprumutate de pe pietele externe cu scadenta de 30 de ani, 500 de milioane de euro cu scadenta de 15 ani, respectiv 1.15 miliarde de euro cu maturitate de 7 ani.
Pentru intreg anul, Guvernul vrea sa imprumute din surse interne si externe nu mai putin de 72 de miliarde de lei, adica echivalentul a aproximativ 15 miliarde de euro. Nu mai putin de 44 de miliarde de lei sunt prevazute pentru plata datoriilor care ajung la scadenta in cursul acestui an. Astfel, cele 28 de miliarde de lei ramase sunt prevazute pentru acoperirea deficitului bugetar.
Vestea unor imprumuturi atat de mari nu este primita cu bucurie de nimeni, partidele din opozitie lansand acuzatii dure la adresa guvernantilor. Conform mai multor voci importante din taberele partidelor din opozitie, niste imprumuturi atat de mari nu fac nimic altceva decat sa impovareze generatiile viitoare, care vor fi nevoite ca intr-o buna zi sa suporte toate aceste credite realizate de guvernanti in ziua de astazi. De asemenea, parlamentarii din opozitie transmit ca aceste imprumuturi ne arata cel mai bine tuturor neputinta celor de la putere de a guverna tara si de a isi duce la bun sfarsit promisiunile electorale facute in ultimii ani.
Ministerul Finantelor are insa o alta opinie, spunand ca nu face nimic altceva in afara de a profita de conditiile bune de imprumut de la acest moment. Astfel, prin accesarea acestor imprumuturi record s-ar prefinanta si o parte din necesarul care va fi stabilit pentru anul urmator. Ministerul mai transmite ca la acest moment incearca sa profite atat de situatia buna ce se regaseste pe pietele internationale, cat si de cererea ridicata pentru datoria statului roman, consemnata inclusiv la vanzarea de titluri de stat in lei pe piata interna.
Victor Ponta, presedintele Pro Romania, a avut una dintre cele mai dure reactii de pe scena politica romaneasca dupa imprumutul de 3 miliarde de euro de pe pietele externe accesat de Guvern in luna martie. Fostul presedinte al social-democratilor a afirmat la acea vreme ca este imprumutul “cu cel mai mare cost din istoria Romaniei”, dobanda fiind de aproape 2.2 miliarde de euro. Astfel, pentru cele 3 miliarde de euro imprumutate, generatiile viitoare vor avea de platit 5.2 miliarde de euro!
Mai mult decat atat, Victor Ponta a acuzat atunci ca imprumutul a fost facut pentru “cheltuieli curente”, nu pentru un proiect sau pentru o investitie importanta pentru tara noastra. Mai exact, a fost vorba despre un imprumut luat “pentru pensii, salarii si alte cheltuieli”, adica fix pentru indeplinirea unor promisiuni electorale.
Ultimele NOUTATI
Presedintele interimar Ilie Bolojan avertizeaza ca Romania poate intra in criza financiara
FMI, veste devastatoare pentru Estul Europei! Pe noi ne vor lovi cel mai puternic efectele negative ale taxelor vamale
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal
MANAGER DE SUCCES. Banii tai sunt in siguranta? Cum sa gestionezi riscurile financiare ale afacerii tale
Partenerii nostri
Munca in folosul comunitatii, prestata de catre un salariat. Cum va fi figura in pontaj?
Procedura de inregistrare in REGES-ONLINE - explicatiile specialistilor, referitor la CM
Concedii neefectuate: Calcul indemnizatie, inregistrare contabila si tratament fiscal
Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025
TOP 3 Obiective pentru contabili in luna Mai: Ce NU trebuie sa ratezi
Legea 334/2006 - Finantarea Campaniilor Electorale [Actualizata 2025]
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Te-ar putea interesa si
Ai nevoie de personal si te-ai decis sa faci angajari? Cum sa recunosti candidatul ideal in primele 5 minute ale interviului
Cele mai bune intrebari pe care sa le pui la interviu pentru a arata ca esti candidatul ideal