Guvernul a eliminat taxa bancara, a inghetat indemnizatiie demnitarilor si punctul de amenda
abrogare taxa bancaraaborgare taxa lacomieinghetare punct amenda
In prima sedinta din acest an, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare. Potrivit lui Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului, OUG prevede inghetarea indemnizatiilor pentru demnitari si suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru alesii locali pana la 1 ianuarie 2021.
In aceasi timp, punctul de amenda a fost inghetat la nivelul de 145 de lei, fiind eliminata corelarea cu nivelul salariului minim. OUG eliminat direct unele preveder din OUG 114/2018.
"Guvernul a fost nevoit sa adopte in prima sedinta o ordonanta de urgenta care sa permita intrarea in vigoare a unor masuri necesare pentru echilibrarea bugetului si pentru incurajarea economiei si pentru care si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului. Vorbim despre inghetarea indemnizatiilor pentru demnitari dupa majorarea salariului minim si prin OUG adoptata nivelul indemnizatiilor este inghetat la nivelul lunii decembrie 2019.
Vorbim despre suspendarea aplicarii prevederilor din
Codul administrativ privind pensiile speciale pentru alesii locali pana la 1 ianuarie 2021.
De asemenea, nivelul sporurilor pentru angajatii din institutiile publice a fost stabilit la nivelul cuantumului din luna decembrie 2019 pentru anul 2020", a declarat Danca.
Cu toate acestea, in OUG, nu a fost introdusa prevederea privind interzicerea cumulului salariului cu pensia pentru ca Guvernul asteaptat o decizie de la Curtea Constitutionala.
Potrivit lui Danca, au mai fost adoptate prin OUG, prevederile care elimina obligatia de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii, precum si prevederile legate de comisioanele de administrare ale fondurilor de pensii care, prin reducerea lor, lasa mai multi bani in fondul participantilor la Pilonul 2 de pensii.
Totodata, taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energetie a fost eliminata, astfel incat piata de energie din Romania sa beneficieze de un climat de incredere si de stabilitate.
Tot prin OUG a fost desfiintat Fondul de Dezvoltare si Investitii, la data incetarii derularii contractelor aflate in desfasurare si pentru care sumele acordate se diminueaza la valoarea sumelor primite pana la momentul intrarii in vigoare a acestei OUG pentru lucrarile efectuate si receptionate in conditiile legii.