Guvernul A DECIS: Majoreaza salariul minim incepand cu data de ...
salariul minim brutmarire de salariuimm-uricompaniifirmeangajatisalariu minim pe economiesalariu minim 2020guvernul orbanguvern pnlpnl
Guvernul va creste cu siguranta salariul minim brut pe tara de la 1 ianurie 2020, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, in cadrul unei conferinte de presa la Ministerul Finantelor Publice.
Cei 100 de lei in plus la salariu promisi de Viorica Dancila sub deviza "pentru ca romanilor sa le creasca nivelul de trai", vor si aplicati de Guvernul Orban, insa liberalul spune ca va lansa si o analiza pentru determinarea unei proceduri de stabilire a cresterii salariului minim.
De la 1 ianuarie 2020, angajatii incadrati cu venitul minim pe economie vor avea salariile majorate. Dar cat de "majorate" vor fi cu adevarat?
Salariul minim brut pe tara in acest moment este de 2.080 de lei (pentru persoanele fara studii superioare). Din acesti bani, statul isi ia "felia" generoasa de 864 de lei, angajatul ramanand "in mana" cu 1263 de lei. Practic, 42,62% merge la stat, in timp ce angajatului ii mai raman doar 59,38%. De asemenea, pentru a plati un salariu net de 1263 lei, angajatorul cheltuie 2127 lei.
In cazul unei majorari a salariului minim brut cu 100 de lei, acesta ar ajunge la valoarea de 2.080 de lei. Din aceasta suma, statului i-ar reveni 910 lei, iar angajatul ar mai ramane cu 1319 lei. In continuare, statul imparte aproape "fifty-fifty" banii cu angajatul. Pentru a plati un salariu net de 1319 lei, angajatorul va fi nevoit sa cheltuie 2229 lei.
Majorarea de 100 de lei prezentata ca un sprijin pentru cresterea nivelului de trai nici macar nu inseamna 100 de lei net, cu atat mai putin poate genera o imbunatatire a calitatii vietii, cu cat, puterea de cumparare a romanului este afectata de inflatie, iar Romania detine recordul la acest capitol, avand cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana.
Cei cativa zeci de lei care vor fi resimtiti in plus la salariu trebuie sa acopere scumpirile de la facturile curente, de la serviciile telecom, de la produsele care se vor scumpi si ele in lant, odata ce va fi pusa presiunea pe angajatori de a mai sustine o majorare a salariului brut.
In IMM-urile din Romania, care reprezinta motorul economic al tarii si principala sursa de venit la bugetul statului, peste 60% din forta de munca, adica peste 3,5 milioane de romani, sunt platiti cu salariul minim pe economie. Probabil, daca ar fi mai productive, cu o fiscalitate mai relaxata si nu atat de apasati de poveri si de lipsa spatiului fiscal, angajatorii ar creste de la ei putere salariile. Dar nu sunt. Or, o noua majorare "din pix", fara consultare, nu se va reflecta decat in concedieri, in scumpiri, in stoparea unor afaceri de la dezvoltare.
Din acest motiv, antreprenorii din Romania spun ca vor sa mareasca salariul minim brut, insa au nevoie de facilitati fiscale compensatorii, ca sa poata sustine efortul economic.
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), sutine ca oamenii de afaceri din Romania nu se opun majorarii salariului minim brut pe tara, insa au nevoie de sustinere din partea statului.