Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pentru 2017
rectificare bugetarabuget romaniabugete ministere
Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobata astazi de Guvern in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o crestere a PIB cu 21,9 miliarde de lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.
Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.060,7 milioane de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.
Potrivit Guvernului, toate institutiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de functionare.
De asemenea, prin rectificarea bugetara se asigura plata majorarilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate in acest an, extinderea acordarii bursei studentilor pe toata durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii Start-up Nation-Romania, inceperea selectiei beneficiarilor de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, plata in avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori.
Prin rectificarea bugetului pentru acest an se asigura fonduri suplimentare, dupa cum urmeaza:
Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt in suma de 680,1 milioane de lei, in principal, pentru:
- plata salariilor, sporurilor, indemnizatiilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar - 350 milioane lei;
- finantarea cheltuielilor centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap - 87,8 milioane lei;
- plata indemnizatiilor insotitorilor persoanelor cu handicap - 110,9 milioane lei;
- finantarea Programului pentru scoli (prin care se distribuie prescolarilor si elevilor din clasele I-VIII fructe, legume, lactate si produse de panificatie) - 75,0 milioane lei
- sustinerea sistemului de protectie a copilului - 78 milioane lei
- servicii de salvamar - 2,4 milioane lei.
Ministerului Sanatatii i-a fost asigurata suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal pentru personalul medical din unitatile sanitare.
La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plati directe pe suprafata. Aceste sume vor asigura integral plata in avans pentru infiintarea culturilor in anul 2018. Totodata, se va asigura cofinantarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.
La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
- asigurarea drepturilor salariale si de pensii militare de stat politistilor;
- asigurarea mentenantei in vederea mentinerii in stare operationala a aeronavelor;
- achizitia de echipamente de protectie pentru politisti.
La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, in completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de 250 milioane lei.
La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturilor de asisteta sociala.
La Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene. Rectificarea bugetara nu genereaza influente asupra bugetului Ministerului Apararii Nationale.
Diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (-1.980 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-6.249,1 milioane lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene, motivat de aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017, intarzierea procedurilor de achizitie, ceea ce a condus la un grad redus al executiei bugetare pe primele 8 luni din acest an.
La ministerele la care au fost operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene si a lucrarilor de investitii. Diminuarea are in vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate in urmatoarele 4 luni.
De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni generale, au fost incluse credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii, in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.