Guvernul a aprobat Programul de Convergenta 2016-2019. Romania vrea euro, dar nu stie cand
aderare europrogram convergentatrecere euroanca dragu
Guvernul isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro, dar o data concreta va fi stabilita dupa realizarea unui calendar de trecere la moneda unica.
Acest calendar va fi finalizat pana la urmatoarea editie a programului de convergenta, potrivit Programului de Convergenta 2016-2019 adoptat prin Memorandum in sedinta de astazi a Guvernului.
Potrivit Executivului, stabilirea unei date certe privind adoptarea monedei euro necesita un consens politic si social larg si o mai buna intelegere a eforturilor necesare atingerii acestui obiectiv.
Guvernul implementeaza o serie de masuri structurale pentru cresterea transparentei cheltuielilor publice, analizarea si imbunatatirea eficientei acestora, modernizarea achizitiilor publice, prioritizarea investitiilor, intarirea guvernantei corporative in intreprinderile de stat, care vor conduce pe termen mediu la imbunatatirea structurala a finantelor publice.
Programul de Convergenta editia 2016 are la baza prevederile Strategiei fiscal-bugetare si cadrul macroeconomic actualizat pentru 2016-2019. Cresterea economica prognozata este de 4,2% in 2016 si de 4,3% in 2017.
Prin actuala planificare bugetara nationala estimam ca deficitul bugetar nu va depasi rata de referinta de 3% din PIB in 2016 si 2017 si ca va reveni pe o traiectorie descrescatoare in 2018-2019.
De asemenea, se asteapta devierea de la tinta privind obiectivul pe termen mediu in 2016 si 2017, ca urmare a masurilor din noul Cod fiscal si a majorarilor salariale aprobate in cursul anului 2015. Din 2018, aceasta tendinta se va schimba.
"Pentru adoptarea euro, este necesar un raport comprehensiv si pasi concreti pe perioada urmatoare, ce masuri trebuie luate pentru cresterea gradului de flexibilitate si competitivitate ale economiei romanesti.
Astfel, pana in aprilie 2017, va fi elaborat acest studiu si va cuprinde un calendar de masuri.
E foarte importanta convergenta reala la euro si ma refer la convergenta veniturilor populatiei. Dupa cum stim, in acest moment, veniturile populatiei, PIB pe cap de locuitor, este undeva la 55% din media europeana.
Bunele practici arata ca aderarea unor monede intr-o zona monetara ar trebui sa se faca acolo unde veniturile populatiei sunt undeva la 70-80% din media veniturilor populatiei din respectiva zona monetara", a explicat ministrul Finantelor, Anca Dragu, citata de Agerpres.