Grecia, victima crizei stie cum sa gestioneze o posibila crestere economica
greciacorina cretucriza economicaeconomiecrestere
Grecia a preluat, de la 1 ianuarie 2014, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Victima a crizei economice, Grecia intelege, poate, cel mai bine care sunt consecintele sociale ale crizei si care sunt constrangerile necesare revenirii la cresterea economica.
Este si motivul pentru care, in cele sase luni in care va detine presedintia Consiliului, Grecia isi propune sa abordeze trei mari grupe de probleme, care sunt, in viziunea Atenei, determinante pentru spatiul european: 1. Crestere economica, crearea de noi locuri de munca, cresterea coeziunii sociale; 2. Reformele necesare cresterii gradului de integrare a economiilor din zona euro; 3. Migratie, controlul frontierelor, mobilitatea fortei de munca.
“Alegerile europene vor avea loc sub mandatul Greciei in fruntea Consiliului UE, si acest lucru se reflecta in alegerea acestor teme pentru a fi promovate in dezbatere publica. Este de salutat aceasta alegere, pentru ca este vorba de o dezbatere serioasa, care priveste viitorul proiectului european, dar si viitorul fiecarui cetatean european in parte”, spune europarlamentarul Corina Cretu.
Toate aceste teme intereseaza in cel mai inalt grad si Romania, care are, la randul ei, probleme generate de criza, dar si de accesul romanilor pe piata muncii din Uniunea Europeana.
“Grecia va avea, in cadrul Parlamentului European, sprijinul grupului S&D, din care face parte si PSD, lucru discutat recent la Atena, in pregatirea acestui mandat al Greciei. Speram ca Grecia va gestiona cu succes si organizarea alegerilor europene din luna mai, pentru ca acestea sa insemne un moment politic cu adevarat semnificativ pentru ansamblul tarilor membre”, mai mentioneaza politicianul.