Gigantii economiei mondiale in anul 2019 si veniturile lor colosale
Desi cresterea economica la nivel global s-a diminuat si nu putini specialisti in economie anunta o noua criza, marile companii vor realiza, si in acest an, venituri uriase. Recent, revista "Forbes" a publicat o estimare a veniturilor pe care marile companii le vor realiza in acest an. Primele 100 de companii din Topul Forbes provin din doar 17 tari si vor realiza, in anul curent, venituri totale de peste 15.000 de miliarde de dolari.
Cele mai multe dintre companiile din Top 100 dupa veniturile realizate in 2019 provin din Statele Unite - 35 si China - 23.
Conform "Forbes", veniturile primelor 500 de companii vor creste, in 2019, cu 9% fata de anul precedent. Cu toate acestea, marginea de profit a acestor companii ar putea fi mai mica anul acesta, in special datorita cresterii costurilor cu forta de munca si a cresterii pretului materiilor prime.
Iata care sunt primele 10 companii care vor realiza cele mai mari venituri in acest an, tara din care provin si domeniul in care activeaza:
Walmart (Statele Unite, retail) - venituri estimate pentru 2019 de 514 miliarde de dolari; Sinopec Group (China, domeniul rafinarii petrolului) - 415 miliarde USD; Royal Dutch Shell (Olanda, energie) - 397 mld. USD; China National Petroleum (China, energie) - 393 mld. USD; State Grid (China, energie) - 387 mld. USD; Saudi Aramco (Arabia Saudita, energie) - 356 mld. USD; BP (Marea Britanie, energie) - 304 mld. USD; Exxon Mobil (Statele Unite, energie) - 290 mld. USD; Volkswagen (Germania, industria auto) - 278 mld. USD; Toyota Motor (Japonia, auto) - 273 mld. USD.
Walmart este cea mai mare companie din lume care activeaza in domeniul retail, cu 2,2 milioane de angajati la nivel global. A fost infiintata in anul 1962 de Samuel Moore Walton si are sediul central la Bentonville, Arkansas.
Sinopec Group (China Petroleum & Chemical Corporation) este o companie de stat chineza si a fost infiintata in anul 1998, avand ca obiect de activitate rafinarea petrolului si petrochimia.
Royal Dutch Shell activeaza in domeniul extractiei si prelucrarii petrolului, petrochimiei si produselor chimice. Shell desfasoara activitati de extractie a gazelor naturale si titeiului si are in portofoliu peste 30 de rafinarii si combinate petrochimice. In ultimii ani, Shell s-a concentrat si pe productia de panouri solare si desfasoara cercetari in domeniul resurselor energetice alternative.
China National Petroleum este o companie chineza de stat, executa prospectiuni petroliere si extractie de petrol si gaze.
State Grid Corporation este o companie chineza de stat, infiintata in anul 2002, si este cea mai mare companie care activeaza in domeniul energiei la nivel mondial.
Saudi Aramco este o companie infiintata in anul 1933 si este detinuta de Arabia Saudita in colaborare cu o companie de petrol americana. Executa prospectii, exploateaza petrol si gaze, proceseaza titei si exporta atat petrol brut cat si produse petroliere.
British Petroleum este o companie britanica pe actiuni, activeaza in domeniul petrolului si gazelor (extractie/ procesare/ export) si a fost infiintata in anul 1909. In ultimul timp, BP investeste si in cercetare in domeniul energiei alternative si este preocupata de dezvoltarea unor tehnologii care sa reduca emisiile de dioxid de carbon.
Exxon Mobil este o companie americana pe actiuni care activeaza in domeniul petrolului si gazelor, a carei poveste de suces a inceput in anul 1870.
Volkswagen este un grup german producator de automobile si vehicule. Uzinele grupului produc peste 26.600 de masini pe zi si exporta in peste 150 de tari. In portofoliul Volkswagen se gasesc Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Scania, MAN, Ducati si Porsche.
Producatorul japonez de autovehicule Toyota Motor a fost infiintat de Sakichi Toyoda in anul 1924 si a inceput prin a produce razboaie de tesut. Productia de automobile a demarat abia atunci cand fiul fondatorului, Kiichiro Toyoda, a preluat conducerea companiei.
Dintre companiile care activeaza in domeniul tehnologiei, cele mai mari venituri in 2019 le va realiza Apple (Statele Unite) - 266 miliarde USD, urmata de Samsung (Coreea de Sud) - 222 miliarde USD.
In domeniul serviciilor financiare, pe primul loc in ceea ce priveste veniturile realizate in 2019 se va situa Berkshire Hathaway Inc. (Statele Unite) - 248 mld. USD, urmata de Exor (Olanda) - 175 mld. USD.
In industria de ingrijire a sanatatii, cele mai mari venituri le va realiza United Healthcare (Statele Unite) - 226 mld. USD, urmata de McKesson (SUA) - 214 mld. USD.
In domeniul telecomunicatiilor, primele doua locuri vor fi ocupate de AT&T (Statele Unite) - 171 mld. USD si Verizon (Statele Unite) - 131 mld. USD.
Sursa foto: pexels.com