Ghidul angajatorului. Neintelegeri create de majorarea salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie 2023
In momentul de fata, legea prevede un salariu minim pe economie de 3.000 de lei (4.000 de lei in sectorul constructiilor). Dar cum trebuie interpretata aceasta prevedere daca angajatorul acorda regulat, luna de luna, si bonuri de masa? Aceste bonuri intra si ele in calculul salariului minim? De exemplu, e posibil ca un angajat sa primeasca un salariu brut de 2.400 de lei + bonuri de masa in valoare de 600 de lei, in total 3.000 de lei?
Raspunsul este negativ. Salariul minim pe economie nu are nicio legatura cu beneficiile extrasalariale, cum sunt bonurile de masa.
Ca urmare, angajatorul trebuie sa plateasca acest salariu minim de 3.000 de lei, conform HG nr. 1.447/2022, si concomitent,
daca vrea, poate sa acorde si bonuri de masa sau alte sume cu caracter similar:
- 400 de lei lunar pentru cheltuielile cu telemunca;
- 400 de euro anual pentru asigurari private de sanatate;
- 400 de euro anual pentru abonament la sala;
- 400 de euro anual contributii la fondurile de pensii facultative.
Dar sa retinem ca toate aceste sume enumerate mai sus sunt optionale si, chiar daca ele se adauga lunar la veniturile angajatului, nu au nicio legatura cu salariul minim pe economie.
Ele constituie beneficii extrasalariale, trebuie disociate de salariul minim, iar daca angajatorul le ia in calcul ca sa atinga nivelul de 3.000 de lei risca o amenda intre 300 si 2.000 de lei.
In ultima perioada, neintelegeri a creat si noutatea adusa de OUG nr. 168/2022, care spune ca „nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca (...) a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile”.
Unii au inteles de aici ca salariul minim ar fi de fapt de 2.800 de lei, si nu de 3.000 de lei. Ceea ce este gresit. Salariul minim este 3.000 de lei, in timp ce acei 200 de lei sunt doar o parte din acest salariu care este scutita de contributii sociale, scopul fiind o crestere (mica) a sumei nete pe care o primesc angajatii.
Sursa foto: www.pexels.com