Gaze ieftine ca braga
pret gazescumpire gazeimport gazeproductie gazeromgazpetrom
In seara zilei de 18 iulie 2018, Ministerul Finantelor Publice posta pe website-ul sau, un proiect de Hotarare de Guvern care urma sa plafoneze pretul gazelor din productia interna la 55 de lei pe Mwh, cu 5 lei sub nivelul de dinaintea liberalizarii pietei.
A doua zi, la BVB, pretul actiunilor Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania, a fost in picaj, ajungand, in predeschiderea sedintei de tranzactionare, la 29,5 lei, de la un pret de inchidere de 31,8 lei, miercuri.
In acelasi timp, pretul actiunilor Petrom, al doilea mare producator de gaze, a scazut la un minimum de 0,3050 de lei si a inchis la 0,3080 de lei, fata de 0,3230 de lei, miercuri.
In ciuda vestii proaste date de MFP, vanzatorii actiunilor Romgaz au gasit repede contraparte, existand foarte multi doritori la cumparare.
Unde mai pui ca, la cateva ore dupa anuntul MFP, ANRE decidea scumpirea cu 5,83% a gazelor pentru consumatorii casnici.
In cele din urma, pretul actiunii Romgaz a inchis la 30,2 lei, dar, dupa ce crescuse la un maximum de sedinta de 30,85 de lei.
Intre timp, "gazarii" protestasera. Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) califica plafonarea pretului gazelor drept o masura contraconcurentiala, care ii discrimineaza pe producatorii interni fata de gazele din import.
Producatorii explicau ca o HG care plafoneaza pretul gazelor din productia interna de la producatori la furnizori este neconforma cu piata libera si atrageau atentia ca, prin suprataxare, statul incaseaza 60% din cresterea pretului gazelor de dupa liberalizarea pietei.
Totodata, impunerea pretului de 55 lei/MWh pune sub semnul intrebarii viabilitatea economica a unor zacaminte, care ar putea fi inchise, provocand un impact asupra productiei si a locurilor de munca.
In 2017, membri ROPECA au dat de lucru unui numar de 13.700 de angajati; au facut investitii totale de 900 de milioane de euro, la o cifra de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro si au platit contributii catre bugetul statului de 300 de milioane de euro.
Dupa ce, joi, MFP tulburase apele si gazele, in prima parte a zilei de vineri, Romgaz anunta ca a incheiat doua contracte, in valoare totala de 37,91 milioane de lei, cu Oltchim.
De asemenea, Institutul National de Statistica anunta ca importurile de gaze ale Romaniei s-au majorat cu 13,4%, in primele cinci luni din 2018, iar productia cu numai 1,6%...
In acelasi timp, Fondul Proprietatea (care mai detine 10% din Petrom, companie la care statul roman mai are 20,6389%) cerea retragerea proiectului de plafonare a pretului gazelor din productia interna, pentru ca acesta incalca flagrant legislatia nationala si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al UE de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale, iar independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol.
"Prin anuntarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuseste sa stearga peste 600 de milioane lei din valoarea propriilor investitii in Romgaz (la care statul detine 70,0071% din actiuni - n.r.) si OMV Petrom, precum si peste 1,45 miliarde de lei din valoarea totala a ambelor companii intr-o singura zi", scria Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton si manager de Portofoliu al FP.
Ar mai fi de mentionat ca, numai in acest an, statul a incasat de la Petrom dividende brute de 233.813.888 de lei, iar de la Romgaz va incasa, pe 27 iulie, peste 1,346 de miliarde de lei.
Avand toate acestea in minte, cineva de la MFP scoate, spre dupa-amiaza, proiectul de HG de pe website, iar ministrul de resort declara senin: "Am scos de pe site si vom discuta despre un astfel de subiect, cand cu totii vom fi pregatiti".
Rugat sa spuna cand va avea loc discutia, ministrul a replicat: "Curand... O sa vedem asta. Poate sa dureze si ani de zile, nu stiu. Cand o fi gata, cand o sa intelegem ce inseamna sa ai concurenta pe piata reala, sa intelegi de ce am fi vrut sa facem asta si multe altele, dar ma opresc aici".
Cum poate fi vorba despre concurenta pe piata reala, cand un pret este plafonat din pix, nu se stie...
Cert este ca, in conditiile risipei aproape generale - de la alimente, la nereciclarea hartiei/plasticului - o resursa finita, cum sunt gazele naturale, nu ar trebui sa fie ieftina ca braga.
Foto: pixabay.com