Furnizorii de gaz si energie, foc si para pe statul roman. Din cauza ca nu si-au primit banii, pun piciorul in prag
furnizorifacturimasuri de sprijin
Furnizorii de energie electrica si gaze naturale din Romania vin cu o solicitare ferma in fata autoritatilor. Acestia vor sa fie exclusi din schemele de sprijin pentru plata facturilor, deoarece, acuza ei, statul nici pana acum nu le-a acordat fondurile promise pentru compensarea facturilor consumatorilor, desi asa se stabilise initial.
Ondrej Safar, CEO al CEZ Romania, spune ca "ajutorul ar trebui directionat catre cei care au nevoie, dar aici este o decizie politica".
"Cred ca acest suport ar trebui directionat catre consumatorii vulnerabili si este clar ca aceste categorii de consumatori au nevoie de ajutor. Pentru viitor, este nevoie de investitii in generare si de o piata mai buna", a completat oficialul.
Acesta mai sustine ca asteapta banii promisi de stat, la fel cum asteapta si celelate companii de pe piata: "Suntem in aceeasi situatie ca si restul, abia asteptam sa primim banii pe compensare, pana acum compania noastra de furnizare a compensat acesti bani, ceea ce ne afecteaza foarte mult".
La randul sau, Volker Raffel, CEO al E.ON Romania, se plange ca
"nu s-a facut nicio plata pana acum de la stat catre furnizori".
Si Carlo Pignoloni, CEO al Enel Romania, isi exprima aceleasi tipuri de nemultumiri in contextul masurilor de sprijin acordate de stat pentru consumatori: "Ca sa fiu clar, ne asteptam ca statul sa compenseze clientii in mod direct, nu sa ne puna pe noi, furnizorii la mijloc, deoarece acest lucru atrage un stres financiar foarte mare asupra noastra. Ar trebui un ajutor direct, pentru ca asa spune si textul legii. Nu furnizorul trebuie sa plateasca pentru compensare, ci statul. Tinand cont de faptul ca rambursarea intarzie si trebuie facuta retroactiv pe mai multe luni, impactul financiar este foarte mare asupra furnizorilor. Vreau sa avertizez ca nu doar furnizorii sunt afectati, ci vorbim de o problema sistemica ce afecteaza intreg lantul si daca nu va fi rezolvata curand, intreg sistemul energetic va intra in colaps".
Concret, furnizorii propun ca, de la 1 aprilie, ajutorul sa se acorde intr-o relatie directa stat-consumator, fara sa fie implicati ei, ca apoi sa fie nevoiti din nou sa suporte "din buzunar" sprijinul, pana cand statul le da banii promisi.
Masurile de sprijin continua si dupa 1 aprilie
Trebuie amintit faptul ca, saptamana aceasta, Executivul a decis prelungirea masurilor de sprijin si dupa data de 1 aprilie.
"Facturile nu vor mai creste sub nicio forma, dimpotriva, fata de cele din noiembrie, decembrie si ianuarie vor scadea", a declarat Marcel Ciolacu, liderul social-democratilor, marti.
"In primul rand, pretul la energie ramane in continuare si vom vedea pe ce perioada, dar pe o perioada categoric mai lunga. (...) Actualele masuri vor ramane in vigoare. In functie de cum reglementeaza ANRE, timpul pe care il au necesar, vom vedea daca se va prelungi actuala ordonanta sau va veni un nou act legislativ. Toate aceste decizii vor fi comunicate de catre prim-ministru, cand va veni cu proiectul de ordonanta. Cel mai important este ca pretul va ramane acelasi, cu alte cuvinte facturile nu vor mai creste sub nicio forma, dimpotriva, fata de cele din noiembrie, decembrie si ianuarie vor scadea", a mai spus acesta.