Functionarii publici, mituiti cu sporuri mari pentru a nu protesta
revolutia fiscalalegea salarizarii bugetarecnassanatate
Scandalul starnit in online dupa ce s-a aflat ca directorul Casei Judetene de Sanatate din Bacau primeste un spor de peste 2000 de lei “pentru conditii vatamatoare pentru lucrul la calculator†a scos la iveala motivul pentru care bugetarii, desi afectati de Revolutia Fiscala, nu protesteaza.
Mai exact, este vorba de functionarii publici care lucreaza in conditii normale, la birourile caselor judetene de asigurari medicale.
Altfel spus, Guvernul plateste din banii contribuabililor privati sporurile uriase ale functionarilor din aparatul de stat pentru a nu protesta dupa ce veniturile le-au scazut in urma Revolutiei Fiscale. Spre exemplu, sporurile de “conditii vatamatoare pentru lucrul la calculator” ajung intre 2.000 si 2.200 de lei pentru directori, dar scad odata cu incadrarea si orele lucrate la aproximativ 500 de lei,
conform unui raport public pe site-ul CNAS
Nu numai ca sumele sunt mult prea mari, dar purtatorul de cuvant al CJAS Bacau, Dan Stoica, citat de Ziarul de Bacau, declara foarte relaxat ca aceste sporuri rectifica, intr-adevar, pierderile venitului net cauzat de Revolutia Fiscala:
Modul de acordare a sporurilor
Stabilirea sporurilor pentru conditii vatamatoare a fost
stabilita prin HG nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru cu privire la stabilirea locurilor de munca, categoriilor de personal si a marimii sporului pentru conditii de munca, Hotarare de Guvern emisa pe data de 20.12.2017 si intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2018, odata cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat.
Aceasta masura a dus la depasirea plafonului stabilit prin Legea Salarizarii, angajatii sistemului public trezindu-se astfel cu pierderi ale veniturilor nete. Hotararea a fost data cu dedicatie pentru a nu se isca o revolta in aparatul de stat.
Augustus Costache, purtatorul de cuvant al CNAS, citat de Ziare.com, a declarat ca autoritatile responsabile de aceste expertize sunt Directiile de Sanatate Publica: "Este hotararea de guvern nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea sporurilor in administratie si sporul asta s-a dat luandu-se in considerare 4 categorii de noxe: campul electromagnetic, pulberi si microorganisme, ozon si suprasolicitare nervoasa"
Dar surpriza! Directia de Sanatate Brasov declara, la solicitarea Ziare.com, faptul ca institutia nu face astfel de expertize: "Cred ca ati gresit institutia, sunati la Casa de Sanatate. Nu cred, inspectie de la noi nu merge pe asa ceva. In niciun caz de la noi"
Biologi, chimisti si biochimisti, cu adevarat expusi, nu primesc sporuri
In urma Legii Salarizarii, cei mai afectati si nerecompensati au ramas oamenii de stiinta, cercetatorii biochimisti, biologi si chimisti care lucreaza in conditii vatamatoare reale, fiind expusi la substante periculoase. In cazul lor s-a lasat numai cu promisiuni care nu au fost respectate nici macar in ziua de azi.
Relu Cocos, doctor biolog la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, contactat de ziare.com, sustine ca in ciuda faptului ca li s-a recunoscut problema, Ministerul Sanatatii le-a spus ca “daca lor le vor creste veniturile, va trebui sa le creasca si altora, si nu se poate”, iar Ministerul Muncii, care ar putea rezolva problema, a refuzat orice dialog cu categoriile defavorizate.
Astfel, exista posibilitate ca din toamna protestele celor discriminati sa reinceapa.
Citeste si:
Femeia in reclame