Franta este printre primele cinci state care au investit cei mai multi bani in Romania in ultimii 10 ani
investitii franceze romaniainvestitii frantarenault romaniarenault dacia
De la aderarea Romaniei la UE, Franta s-a situat constant in top 5 cei mai mari investitori straini directi din Romania, potrivit unei analize realizate de expertii KeysFin.
Investitiile companiilor franceze in Romania au crescut cu aproximativ 26%, intre perioada 2007-2017, ajungand la 4,7 miliarde de euro, conform metodologiei Bancii Nationale a Romaniei.
Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Franta a fost de aproximativ 14,4 miliarde de euro, in 2017.
Dintre cele aproape 2.800 de companii care au actionariat francez, aproape 1.990 au pondere franceza directa, de peste 50%, potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
"Franta a fost dintotdeauna unul din partenerii strategici ai Romaniei asa ca era normal ca aceasta apropiere a celor doua tari sa se regaseasca si in cifrele de business.
Industria auto, comertul si intermedierile financiare au reprezentat motoarele acestei cresteri, iar in viitor estimam ca investitiile franceze vor accelera in contextul in care companiile au deja exemple de bune practici pe plan local", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
Principalele sectoare in care se fac investitii franceze, in functie de cifra de afaceri, sunt: industria prelucratoare (8 miliarde de euro; 56% din total), comert (4,1 miliarde de euro; 29%) si intermedierile financiare (628 milioane de euro; 4,4%).
Topul celor mai mari companii cu actionariat direct, majoritar francez, dupa cifra de afaceri din 2018, este alcatuit din Automobile Dacia SA (5,3 miliarde de euro), Carrefour Romania SA (1,6 miliarde de euro) si Renault Commercial Roumanie SRL (877 milioane de euro).
Franta, al treilea partener comercial al Romaniei
Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Franta a crescut cu 9,5% fata de 2017 si cu 63% fata de anul aderarii Romaniei la UE (2007), ajungand la peste 9 miliarde de euro in 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Franta este al treilea stat, in functie de valoarea exporturilor Romaniei (dupa Germania si Italia), cu un avans, de la aderare, de aproape 112%, astfel ca, in 2018, exporturile realizate catre Hexagon au insumat 4,8 miliarde de euro.
De cealalta parte, importurile din Franta au crescut ele cu aproape 30% fata de 2007, la peste 4,2 miliarde de euro in 2018.
Romania a inregistrat in raport cu Franta al doilea surplus comercial din 2018 (589 de milioane de euro) dupa Marea Britanie (1,13 miliarde de euro in 2018).
Ce impact au investitiile franceze directe
Franta este unul din putinii parteneri comerciali ai Romaniei ale carui investitii nu sunt realizate preponderent in Bucuresti.
Astfel, judetul Arges conduce, cu o cifra de afaceri de aproape 5,7 miliarde de euro, aproape 40% din total, urmat de Bucuresti (5,6 miliarde de euro; 39% din total) si Ilfov (498 milioane de euro; 3,5%).
Companiile controlate de investitorii francezi au avut aproape 100.000 de angajati, in 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la aproape 1,5 miliarde de euro.
Costul mediu per angajat a fost de 15.200 de euro insa productivitatea medie per angajat a fost de circa 10 ori mai mare, ajungand la 144.400 de euro, un raport cost/productivitate de 10,5%, in 2017.
Cand vine vorba de profit, clasamentul se schimba, astfel ca, in topul cele mai profitabile sectoare, pe primul loc se claseaza intermedierile financiare, urmate de industria prelucratoare si comert, care impreuna au generat, in 2017, profituri nete de aproape 724 de milioane de euro (84,4% din total). Per total, profitul net insumat al companiilor cu actionariat direct, majoritar francez, a fost de aproape 860 de milioane de euro.
Luand in considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurarile si protectia sociala si celelalte impozite, taxe si varsaminte asimilate, contributia acestor companii la bugetul statului a fost de peste 650 milioane de euro, in 2017.
Dacia, poveste de succes
Cea mai importanta companie din Franta care activeaza pe plan local este Groupe Renault, cifra de afaceri insumata a doar doua dintre entitatile juridice apartinand acestuia depasind 6 miliarde de euro, in 2018 - Automobile Dacia SA (5,3 miliarde de euro) si Renault Commercial Roumanie SRL (877 milioane de euro).
De la intrarea sa in grupul Renault, in 1999, Dacia a devenit o poveste de succes in economia romaneasca, astfel ca, in prezent, Automobile Dacia SA este compania cu cea mai mare cifra de afaceri din Romania, iar masinile Dacia fabricate pe plan local sunt comercializate in zeci de tari din intreaga lume.
Alte companii franceze care au construit afaceri de succes in Romania sunt: Leroy Merlin, BRD, Sanofi si Expur. Pe langa companiile cu traditie care investesc in Romania, parteneriate de perspectiva precum cel dintre Airbus si Uzinele Ghimbav sau cooperarea in cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, pot reprezenta modalitati de a creste si mai mult valoarea investitiilor franceze in Romania.
Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au in structura actionariatului o participatie franceza directa, majoritara (peste 50%).
In analiza nu sunt incluse companiile care investesc indirect (prin entitati inregistrate in state terte) sau sucursale. In cazul institutiilor financiare, a fost inclus venitul net bancar din 2017 in locul cifrei de afaceri.