Fost premier, despre perspectivele economice: Peste Romania vor veni niste ani mai grei ca niciodata
perspective economicepreviziuni economicedeficit bugetardeficit bugetarimprumuturicheltuieli
Fostul premier al Romaniei, Victor Ponta, a lansat o serie de critici cu privire la cifrele privind executia bugetara pentru prima jumatate a anului, publicate miercuri de Ministerul Finantelor Publice. ''Aceste cifre arata un DEZASTRU pe termen lung – dar trebuie explicate oamenilor !'', a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.
Executia bugetului general consolidat in primele sase luni ale anului 2020 a inregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei (4,17% din PIB). Mai mult de jumatate din deficit, respectiv 23,04 miliarde de lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale si cheltuieli exceptionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, potrivit Ministerului Finantelor Publice.
Cifrele publicate de MFP l-au revoltat pe Victor Ponta, care spune ca urmeaza niste ani cu multiple crize in Romania, care vor impovara romanii.
'' Basescu a luat un imprumut de 20 miliarde de la FMI ( BM si CE) pentru 4 ani de guvernare / Orban cheltuie 20 de miliarde intr-un singur an / si sa vedeti ce urmeaza din 2021!
Ponta nu isi explica pe ce a cheltuit Guvernul 10 miliarde de euro in sase luni
In primele 6 luni Guvernul a cheltuit cu 10 MILIARDE de EURO mai mult decat a incasat la Buget ( desi Pandemia a afectat tara practic de la jumatatea lunii Martie) / in cea mai optimista situatie in celelalte 6 luni pana la sfarsitul anului 2020 aceasta suma se va dubla = TOTAL 20 MILIARDE EURO ! Bani pe care din 2021 trebuie sa incepem sa ii dam inapoi ( plus dobanzi)'', a transmis Ponta.
Liderul Pro Romania face si o comparatie cu situatii de criza din trecut, in care arata cat s-au imprumutat Guvernele de la acea vreme in momente de cumpana:
-
'' In 2009 cand era Criza Economica in primele 6 luni deficitul Guvernului Boc a fost de 2 miliarde de euro ( fata de 10 acum) - si stiti ce a urmat in 2010 pt Romania''
-
''In 2015, cand nu era criza economica, dar era Guvernul Ponta cel rau ( ciuma rosie, corupti, plagiatori, dosare la DNA, atacuri din partea noului Presedinte, proteste ....) in primele 6 luni ale anului deficitul a fost de 1 miliard de euro ( fata de 10 miliarde acum) provenit din reducerea generala a taxelor si din cofinantarea proiectelor de infrastructura din bani europeni''
Fostul premier spune ca banii nu se vad nicaieri
Ponta spune ca, desi Guvernul a cheltuie 10 miliarde de euro, nu se vede o imbunatatire nici in sistemul medical, nici in infrastructura rutiera.
Mai mult decat atat, Ponta spune ca imprumuturile actuale vor impovara generatiile viitoare.
''Aceste miliarde din imprumuturi cu dobanzi mari cheltuite in aceasta perioada se Guvern trebuie platite in anii care vin de catre romani ( prin taxe, inpozite si prin scaderea cheltuielilor cu salarii, pensii, sanatate, educatie, Infrastructura, cultura, mediu samd)!'',a explicat fostul premier.
Ponta fura startul campaniei electorale
Victor Ponta nu scapa ocazia de vorbi despre alegeri, demarand o forma de campanie electorala cu declaratiile sale, desi mai e cel putin o luna pana la startul oficial al luptei pentru voturi: ''Este clar pentru orice om acum faptul ca Alegerile din 2020 vor fi aranjate in asa fel incat PNL sa ramana la Guvernare ( cu sprijinul si complicitatea directa a PSD - care probabil isi doresc sa intre in Coalitie cu PNL pe post de “vioara a doua” ) / avem deci Guvern PNL cu PSD in coada - atat stim sigur / dar 2021 -2024 inseamna ani de criza economica ( sigur) , criza medicala ( posibil) , criza sociala ( sigur) - iar Romania NU are bani, nu are un Plan serios de redresare , nu are oameni pregatiti sa conduca tara in vreme de furtuna !
Noi, cei de la PRO Romania putem acum sa explicam ce se intampla, sa oferim solutii , sa criticam, sa pregatim oameni si proiecte pentru 2024 / dar pentru Romania anii care urmeaza vor fi mai grei ca niciodata!'', a spus Ponta.
Explicatiile guvernantilor. MFP explica punctual cum s-a ajuns la acest deficit
In raportul publicat miercuri, Ministerul Finantelor Publice explica motivele pentru care Romania inregistreaza acest deficit:
-
evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in perioada martie-mai, ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada crizei (10,2 miliarde de lei)
-
cresterea cu 2,94 miliarde de lei a restituirilor de TVA, fata de nivelul aferent perioadei ian-iunie 2019, pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat
-
bonificatiile acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit si a celui pe veniturile microintreprinderilor, in valoare de 0,25 miliarde de lei.
MFP mai arata ca, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,79 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 miliarde de lei.