Fondurile europene, o speranta pentru Romania: Guvernul nu mai vrea sa piarda banii pusi la dispozitie de UE
fonduri europenepnrrbani europeni
Ani de zile, Romania a ratat sansa de a face investitii si reforme pe baza fondurile europene, desi exista disponibilitati de finantare pe nenumarate domenii de activitate, daca am intocmi proiecte eligibile si am solicita sa primim banii respectivi.
Acum insa Guvernul de la Bucuresti spune ca vrea sa schimbe situatia si sa aduca acasa sume impresionante de bani din fonduri europene.
Planul Executivului se ridica la cel putin 10 miliarde anul acesta, bani ce vor fi atrasi in tara din bugetul UE si care ne vor ajuta sa ne dezvoltam.
"Vom continua sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru a indeplini obiectivul de absorbtie a fondurilor europene, cel putin 10 miliarde si anul acesta.
In acest moment, la nivelul Guvernului am discutat cu domnul ministru Bolos toate liniile pe care noi trebuie sa le abordam si modul de coordonare si dialog cu celelalte ministere, celelalte structuri coordonatoare de reforma pentru a ne indeplini atat obiectivele din PNRR, cat si a ridica gradul de absorbtie din fondurile de coeziune pentru cadrul 2014-2020.
Mai avem cateva luni din acest cadru si trebuie sa facem in asa fel incat sa evitam sa pierdem parte din banii care ne sunt alocati", a declarat premierul Nicolae Ciuca, dupa sedinta de guvern ce a avut loc vineri.
Intre timp, se pare ca Romania are toate sansele sa primeasca unda verde si pentru cea de-a doua cerere de plata pentru PNRR. Nu ar exista impedimente, sustine premierul.
"Sigur, sunt discutii tehnice, ele au fost clarificate si continua sa fie clarificate la nivelul coordonatorilor de reforma. Si, totodata, continuam cu indeplinirea tintelor si jaloanelor pentru cererea de plata numarul 3, fiind obiectiv prioritar al Guvernului. In acest sens, astazi, aprobam un memorandum prin care asiguram calendarul ce include lansarea a circa 500 de apeluri de proiecte precum infrastructura de transport, infrastructura de apa-canalizare, deseuri, infrastructura de sanatate, educatie, infrastructura pentru comunitatile locale si eficienta energetica.
Toate acestea fac obiectul celor 16 programe operationale care, deja, sunt functionale in cadrul financiar 2021-2027. Este important, de asemenea, sa subliniem ca, astazi, in sedinta de guvern, avem un proiect de reabilitare in sectorul feroviar care este finantat din fonduri externe nerambursabile. Am reusit in cursul anului trecut sa atragem 2,2 miliarde de euro si de asemenea au fost semnate si sunt in pregatire semnarea de contracte in valoare de aproximativ 10 miliarde de euro", a precizat seful Cabinetului de la Palatul Victoria.
Foto: pixabay.com