Fondul Monetar ne cere sa strangem cureaua: taxe noi, impozitare mai dura pentru bogati, mai slaba pentru saraci
deficit bugetarfondul monetar internationalfmi
Fondul Monetar International (FMI) are noi idei despre cum poate Romania sa-si mai carpeasca marea gaura din buget, facuta de alesii ce s-au succedat la Palatul Victoria in ultimii ani si care au aplicat politica pomenilor electorale netinand cont de riscurile fiscal-bugetare pe termen nici macar scurt. Am ajuns la fundul sacului si suntem nevoiti sa strangem cureaua.
FMI vine cu niste solutii, pe care economistii le considera oportune acum, in contextul in care ne scaldam in deficit bugetar, poate ca nicio alta tara din UE in acest moment.
Ei bine, socotelile FMI arata astfel: ne propun sa adoptam o impozitare progresiva a veniturilor personale, cresterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%. Pe lista de solutii regasim si o noua taxa pe carbon in transporturi si constructii.
Amintim ca aceste propuneri vin in contextul in care, saptamana aceasta, o misiune
FMI a fost prezenta in Romania, sub coordonarea lui Jan Kees Martijn. Economistii FMI s-au uitat pe cifre, au analizat situatia noastra economica si astfel au gasit oportune aceste propuneri pentru factorii de decizie de la Bucuresti, in contextul in care FMI e de parere ca in urmatorii ani Romania se va confrunta cu deficite fiscale de peste 6%, un procent inacceptabil pentru o economie sanatoasa.
O mare povara pe buget se pune, cred expertii FMI, si din cauza noii legi a pensiilor, ce adauga o presiune suplimentara uriasa pe bugetul deja subred pe care-l avem, asa ca e nevoie sa se intervina cu noi masuri, mai dure din cate se pare.
FMI crede ca recentele modificari fiscale facute de Guvern sunt bune, dar insuficiente
"Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas in directia corecta si a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozam deficite fiscale de peste 6% din PIB in urmatorii ani, avand in vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi masuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile (...)
Veniturile din taxe ale Romaniei sunt cu mult sub nivelul din tarile comparabile si prea mici pentru a sustine servicii publice la standarde UE. In consecinta, nu exista o cale realista de progres fara o reforma substantiala a politicii fiscale”, se precizeaza in comunicatul FMI, conform Agerpres.
"In elaborarea si implementarea modificarilor politicii fiscale, predictibilitatea este vitala. Discutiile pregatitoare si comunicarea planurilor referitoare la reformarea taxelor ar facilita activitatea de planificare a firmelor si gospodariilor si ar imbunatati climatul investitional”, au mai transmis cei din FMI.
Foto: manager.ro