Fondul Monetar International zguduie cu acest avertisment: urmatoarea criza financiara va veni pe fondul inteligentei artificiale
inteligenta artificiala regenerativafmi
Numeroase avantaje ne aduce inteligenta artificiala, iar sondaje recente arata ca e tot mai folosita in munca de zi cu zi, pentru cresterea productivitatii si diminuarea efortului. Totusi, inteligenta artificiala ne-ar putea aduce urmatoarea criza financiara!
Ideea apartine unui inalt oficial al Fondului Monetar International (FMI), care a zguduit opinia publica atunci cand si-a exprimat gandurile. Este vorba despre Gita Gopinath, adjunctul directorului general al FMI, care a avertizat recent ca utilizarea extinsa a AI ar putea agrava o recesiune obisnuita, transformand-o intr-o criza economica profunda si de lunga durata, afectand pietele muncii, financiare si lanturile de aprovizionare.
Gopinath a mentionat ca experienta cu automatizarea si pietele muncii din ultimele decenii sugereaza ca acest scenariu este posibil. In perioadele economice prospere, companiile investesc in tehnologii noi si pastreaza angajatii. Insa, in timpul recesiunilor, reduc costurile prin concedieri si s-ar putea sa nu readuca angajarile la nivelurile anterioare.
Piata muncii, in pericol din cauza AI?
In viitoarea recesiune, AI ar putea ameninta mai multe tipuri de locuri de munca decat in trecut, inclusiv pe cele cu calificare superioara, a subliniat Gopinath, precizand ca vorbeste despre un risc, nu o certitudine. Acest lucru ar putea duce la pierderi masive de locuri de munca, cu angajati ramanand someri pe termen lung si fara abilitati adecvate pentru o economie dominata de AI.
Companiile financiare care folosesc AI pentru strategii de tranzactionare ar putea intampina dificultati in a reactiona la conditii economice fara precedent, devenind excesiv de conservatoare si mutandu-si portofoliile catre active sigure. Lanturile de aprovizionare bazate pe AI ar putea provoca, de asemenea, erori de prognoza care sa duca la fluctuatii mari in stocuri si productie, generand intarzieri si penurii semnificative de provizii esentiale la nivel global.
Majoritatea eforturilor internationale pentru reducerea riscurilor AI se concentreaza in prezent pe securitate, confidentialitate, etica si dezinformare, dar este necesar si un efort serios pentru protejarea economiei bazate pe AI, a adaugat Gopinath.
"Utilizarea pe scara larga a AI ar putea transforma o recesiune obisnuita intr-o criza economica profunda si prelungita, provocand perturbari la scara larga pe pietele muncii, pe pietele financiare si in lanturile de aprovizionare", a atras atentia Gopinath.
Foto: unsplash.com