Fondul Monetar International: somajul ramane o problema majora si in 2021, lucru care ar putea duce si la escaladarea protestelor de strada
Pandemia de coronavirus, care pare sa nu se mai termine, a afectat sever multe sectoare economice si, in consecinta, a dus la cresterea somajului. In pofida interventiei guvernelor, la nivel global, numarul somerilor va continua sa creasca si in acest an.
Numarul celor care nu mai au de munca este, de fapt, mult mai mare decat numarul oficial al somerilor, asta fiindca nu putine persoane isi castiga existenta ca liber-profesionisti si au ramas acum fara venituri, desi nu si-au pierdut locul de munca pentru ca nici n-au avut vreunul.
Cel mai la indemana exemplu este cel al artistilor independenti, a caror singura sursa de venit o reprezentau incasarile din spectacole. Si, dupa cum se stie, reprezentatiile cu public au fost interzise.
Pe de alta parte, scaderea numarului somerilor raportata de mai multe state in trimestru IV al anului trecut este, de fapt, o iluzie datorata faptului ca, in conformitate cu normele internationale, o persoana este considerata somer nu in momentul in care isi pierde locul de munca, ci atunci cand face demersuri pentru a-si gasi unul nou.
Or, din pricina restrangerii sau inchiderii multor activitati economice, multe persoane care si-au pierdut locul de munca au renuntat sa-si mai caute un altul convinse fiind ca demersul lor nu va avea niciun rezultat.
Conform unui studiu al Fondului Monetar International (FMI), in Europa, tarile care vor fi afectate cel mai grav de somaj vor fi, anul acesta, cele din sud.
FMI estimeaza ca, in zona euro, rata somajului va fi, anul acesta, de 8,7% fata de 7,9% cat a fost in 2020.
Conform studiului citat, tarile europene (UE sau non-UE) cele mai afectate de somaj vor fi Lituania (cu o rata a somajului estimata, in 2021, de 8,4% fata de 8,9% anul trecut), Finlanda (8,5% in 2021 fata de 7,8% in 2020), Ucraina (8,6% vs 9%), Suedia (8,7% vs 8,3%), Franta (9,1% vs 8,2%), Croatia (9,4% vs 9,2%), Italia (10,3% vs 9,1%), Serbia (13% vs 13,3%), Grecia (16,6% vs 16,4%) si Spania (16,8% vs 15,5%).
Anul acesta somajul va ramane, la nivel global, o problema majora si este foarte probabil ca, din acesta pricina, sa asistam si la o escaladare a protestelor de strada, lucru care va face ca procesele de guvernare sa devina din ce in ce mai dificile.
Sursa foto: pexels.com