Fondul Monetar International a pus sub lupa Codul fiscal al Romaniei pe 2024: ce nu le place economistilor la calculul facut de Guvern
fmideficit bugetartaxe si impozite
In cel mai recent raport al sau cu privire la Romania, Fondul Monetar International (FMI) isi prezinta perspectiva asupra situatiei Romaniei in conditiile in care avem parte de ample modificari fiscale in aceasta perioada. Ei bine, nu toate noile masuri sunt vazute cu ochi buni de catre FMI.
Economstilor nu le place, in primul rand, noua taxa pe cidra de afaceri. "Noua taxa pe cifra de afaceri nu este in linie cu bunele practici si ar trebui sa fie reconsiderata", a transmis FMI.
De asemenea, pachetul pe care Cabinetul Ciolacu si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, in luna septembrie, ar fi insuficient sa acopere de unul singur marea gaura din bugetul public. Pe cale de consecinta, FMI spune ca ar fi nevoie de noi masuri fiscale care sa mai aduca bani in vistieria publica.
In continuare, economistii din cadrul FMI mai cer si eficientizarea TVA si a taxelor pe veniturile personale.
De asemenea, FMI cere Guvernului sa ofere firmelor romanesti, dar si cetatenilor de rand, mai multa predictibilitate. Acest lucru presupune anuntarea din timp a modificarilor fiscale, pentru ca firmele si oamenii sa se poata pregati.
FMI nu scapa din ochi nici cheltuielile mari pe care statul roman le are cu bugetarii si pensionarii. "Cheltuielile cu pensiile si salariile din sectorul public ar trebui sa fie puse pe o traiectorie sustenabila bazata pe o formula de calcul", a transmis institutia.
FMI, recomandari pentru Romania
"Recent adoptatul pachet fiscal ofera o imbunatatire binevenita a politicii fiscale si ar trebui sa ajute la reducerea deficitului fiscal in 2024; insa va fi nevoie de noi masuri. In special, reducerea anumitor scutiri de taxe este un pas inainte. Cu toate acestea, noua taxa pe cifra de afaceri nu este in linie cu bunele practici si ar trebui sa fie reconsiderata.
Mai mult, este nevoie de noi reforme ale taxelor, pentru a strange venituri suplimentare de cel putin 2% din PIB peste castigurile recentului pachet fiscal, pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabila pe termen mediu. Eficientizarea TVA si a taxelor pe veniturile personale (inclusiv inchiderea exceptiilor si eliminarea privilegiilor fiscale) ar trebui sa fie elemente cheie al unei astfel de reforme. Dupa ce aceasta se va realiza, ar trebui sa se acorde atentie reintroducerii impozitului progresiv.
Anuntarea in avans a noilor reforme fiscale va ajuta campaniile si gospodariile sa se adapteze la aceste modificari. Cheltuielile cu pensiile si salariile din sectorul public ar trebui sa fie puse pe o traiectorie sustenabila bazata pe o formula de calcul…Noua lege a pensiilor ar ajuta la reducerea cheltuielilor pe termen lung dar costurile fiscale initiale ar putea pune in pericol eforturile de reducere a deficitului in urmatorii ani. Este nevoie de o implementare prudenta pentru a evita acest risc", se arata in documentul FMI.
Foto: freepik.com