Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a aprobat proiecte de 230 milioane de dolari
fond romani kazahinvestitii romaniainvestitii energiekmg international
In prima sedinta de lucru a Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman, Consiliul de Administratie a aprobat principalele investitii care vor fi sustinute prin Fond in perioada urmatoare.
Astfel, prin entitati dedicate de tip vehicule speciale (SPV sau special purpose vehicule) se vor atrage/aloca circa 230 milioane de milioane de dolari pentru construirea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si pentru dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local.
Citeste si:
Zece milioane de euro pentru modernizarea vamilor de la granita Romaniei cu Republica Moldova
Cu o perioada de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) va asigura agent termic si apa calda menajera pentru locuitorii orasului Navodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrica si abur tehnologic pentru sustinerea activitatilor de obtinere a produselor petroliere.
In acelasi timp, centrala va contribui la stabilizarea productiei si a distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea.
Noua centrala va respecta cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si protectie a mediului, urmand a fi realizata in parteneriat cu Uzina Termoelectrica Midia - detinuta de Ministerul Energiei (56,58%) si KMG International (43,42%). Centrala va functiona cu gaz natural.
In ceea ce priveste, dezvoltarea reteleie de benzinarii, aceasta are o perioada de implementare de 5 ani si va permite o crestere pe plan local a vanzarilor de carburanti produsi de Rompetrol Rafinare la rafinaria Petromidia Navodari, cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.
Principalii actionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si Ministerul Energiei (44,7%).
Noile statii de carburanti vor fi operate sub brandul si standardele Rompetrol si vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 parteneri comerciali.
Cu o durata de 7 ani, Fondul kazah - roman are un nivelul investitional estimat de aproximativ un miliard de dolari.
Citeste si:
Florin Citu: Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial
Contributia KMGI la capitalul fondului este de 150 de milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contributia statului roman in valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitata de catre KMGI. Principala prioritate a fondului vizeaza dezvoltarea proiectelor energetice.