Fondul de investitii dorit de Dragnea - O poarta deschisa pentru coruptie si spalare de bani
fondul suveran de investitiifsdi liviu dragneaproiect psdcurtea constitutionalaactiunicompanii romanesti
Guvernul Romaniei avanseaza cu un plan de infiintare a unui fond suveran de investitii, un proiect de lege revizuit si prezentat vineri ca un obiectiv politic principal al social-democratilor de la putere, pe care criticii il considera o poarta deschisa pentru coruptie. Jurnalistii de la Reuters spun ca acest proiect nu este nimic altceva decat o mana intinsa coruptiei din Romania si poarta catre amplificarea acestui fenomen nedorit.
FSDI ar avea un mix de numerar si de capital in unele dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania, generand venituri si ajutand la finantarea investitiilor interne, arata Reuters.
Agentia de presa aminteste ca Fondul a fost blocat de Curtea Constitutionala anul trecut, ca urmare a unei sesizari din partea politicienilor din Opozitie, preocupati de faptul ca resursele acestor companii de stat riscau sa fie deturnate si procesul de numire a conducerii FSDI sa fie unul politizat.
Totusi, social-democratii nu renunta la ideea lor si au de gand sa puna bazele acestei institutii chiar in 2019. Astfel, Ministerul Finantelor a publicat vineri un proiect de lege revizuit, aratand ca portofoliul fondului va include participatiile statului (majoritare sau minoritare) in 28 de companii din sectoarele de transport, farmaceutic si energetic.
"Infiintarea fondului urmareste crearea unui vehicul public pentru investitii financiare si intermediere in actiuni si participarea la proiecte, un segment ... care nu este in prezent acoperit de piata financiara din Romania", arata proiectul de lege, citat de Reuters.
Printre companiile vizate se numera producatorul de gaze Romgaz, producatorii de energie Nuclearelectrica si Hidroelectrica sau grupul petrolier OMV Petrom, controlat in majoritate de OMV din Austria.
Valoarea lor contabila nominala totala este de 10,1 miliarde lei, arata sursa citata.
Finantele au estimat ca bugetul statului va pierde 4,7 miliarde de lei din dividende, in 2019, care se vor varsa in acest fond, in loc sa ajunga la buget, asa cum fac in prezent.
Reuters: Transparency International clasifica Romania drept unul dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene
Reuters aminteste ca Transparency International clasifica Romania drept unul dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul mentine sistemul de justitie din tara noastra sub supraveghere speciala (prin MCV).
Criticii sustin ca fondurile de acest gen pot cadea prada unei alocari gresite a resurselor sau coruptiei. Ca exemplu, in acest sens, este adus fondul malaezian 1MDB, vizat de un scandal de coruptie si spalare de bani in cel putin sase tari.
Interesant este ca procurorii americani il acuza pe omul de afaceri Elliott Broidy ca ar fi fost implicat intr-o schema de spalare de bani pentru a-l ajuta pe un demnitar din Malaezia sa puna capat unei anchete a Departamentului de Justitie din SUA, relata in decembrie New York Times.
Acelasi Elliott Broidy s-a ocupat de campania lui Donald Trump, mai exact cu strangerea de fonduri, si este cel care l-a invitat in ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de inaugurare a presedintelui american.
Iata lista celor 28 de companii vizate de FSDI:
Capitalul social total al FSDI, initial, este stabilit la 19,112 miliarde de lei si este format din aport in numerar in valoare de 9 miliarde lei, provenit din venituri din privatizare, si din aport in natura reprezentat de pachetele de actiuni nominative in valoare 10,112 miliarde de lei, detinute de stat la cei 28 de operatori economici.
In capitalul FSDI vor intra actiunile detinute de stat la urmatoarele companii:
- Engie Romania
- Electrica
- Delgaz Grid
- E.ON Energie Romania
- Chimcomplex
- OMV Petrom
- Telekom Romania Communications
- Loteria Romana
- IAR
- Oil Terminal
- Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime
- Romgaz
- Hidroelectrica
- Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti
- Nuclearelectrica
- Imprimeria Nationala
- Conpet
- Aeroportul International Timisoara Traian Vuia
- Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca TBRCM
- Administratia Porturilor Dunarii Fluviale
- Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune
- Cuprumin Abrud
- Societatea Nationala a Sarii
- Romaero
- Administratia Porturilor Maritime Constanta
- Administratia Canalelor Navigabile
- Antibiotice SA
- Compania Nationala Unifarm
In primul an, 2019, crearea FSDI va reduce veniturile bugetare cu 4,7 miliarde de lei (respectiv cu valoarea dividendelor incasate de FSDI in contul actiunilor transferate in portofoliul Fondului) . Potrivit initiatorilor proiectului, deficitul de venituri va fi recuperat in anii urmatori primului an de functionare prin incasarea dividendelor pe care FSDI le va plati statului, in calitate de actionar unic.
Cheltuielile cu taxele si tarifele necesare infiintarii FSDI se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, pentru anul 2019 estimandu-se un impact de 600.000 lei.
"Prin infiintarea FSDI se are in vedere crearea unui vehicul public de investitii financiare/intermediere financiara in actiuni/participatii in proiecte/companii profitabile, segment neacoperit in prezent pe piata financiara din Romania, care, pe de o parte, sa aiba un rol multiplicator in economie pentru o dezvoltare sustenabila si, pe de alta parte, sa catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile catre economie si proiecte rentabile", precizeaza Ministerul Finantelor.
Administrarea FSDI se va face in sistem dualist, de catre un Consiliu de supraveghere si un Directorat, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Consiliul de Supraveghere este format din 9 membri, desemnati de Adunarea generala a actionarilor in urma unui proces de selectie, cu un mandat de 5 ani care poate fi reinnoit.
Camera Deputatilor a adoptat in sedinta din 6 iunie 2018, in calitate de camera decizionala, Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii - SA. Actul normativ a fost, insa, declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala in data de 18 iulie 2018, avand in vedere caracterul individual al legii si faptul ca, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, "unitatile economice de interes republican se organizeaza ca societati comerciale prin hotarare a Guvernului".
Citeste si:
Romania, pe lista tarilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacati de ransomware-ul mobil