FMI vine in Romania sa faca verificari, dupa ce a redus drastic prognoza pentru economia Romaniei si a avertizat cu privire la deficitul bugetar
misiune fmideficit bugetardeficit de cont curent
In perioada 5-8 noiembrie 2024 e asteptata la noi in tara o delegatie a Fondului Monetar Interantional (FMI).
Delegatia, condusa de Jan Kees Martijn, vine la Bucuresti pentru a analiza cum a evoluat Romania in ultima perioada din perspectiva economico-financiara.
Conform anuntului oficial venit din partea institutiei, este vorba despre o vizita obisnuita.
Totusi, acest lucru nu inseamna ca vizita nu are o importanta deosebita, mai ales in conditiile in care tara noastra se confrunta cu un deficit bugetar usturator, o datorie publica in crestere puternica si cu instabilitate fiscala, fiind si intr-un an sensibil, electoral.
Astfel, cea mai importanta miza a vizitei este faptul ca, la finele acesteia, FMI va contura noi perspective economice, ceea ce va fi un semnal important cu privire la ce s-ar putea intampla cu economia noastra in perioada urmatoare. De asemenea, nu este exclus ca FMI sa ne transmita si o serie de recomandari, in materie fiscal-bugetara si economica.
In acest moment, FMI nu vede cu ochi buni dezvoltarea economica a Romaniei. Institutia si-a revizuit in jos prognoza de crestere pentru economia noastra nationala. Daca in primavara se astepta la o crestere de 2,8 la suta, acum FMI considera ca Romania va avea un avans economic de numai 1,9% in acest an. De-abia in 2025 Romania ar putea inregistra o crestere economica de 3,3%, conform celor mai recente previziuni conturate de institutie.
De altfel, in ultimii ani, FMI si-a tot revizuit in scadere asteptarile privind evolutia economiei noastre nationale. Astfel, in toamna anului 2023, FMI-ul se astepta la o crestere de 3,8%.
Dincolo de faptul ca economia nu creste prea mult, se va agrava si situatia deficitului bugetar
Vesti rele sunt si pe partea de deficit. In cea mai recenta analiza, FMI anticipeaza o agravare a situatiei deficitului bugetar, pana la 7,5% din PIB in 2024, de la un nivel de 7,1% din PIB, prognozat in aprilie.
Perspective ceva mai bune sunt legate insa de deficitul de cont curent. Previziune recente ale FMI indica o reducere usoara a acestuia, pana la 7% din PIB in 2025, fata de o scadere pana la 6,8% cat estima in primavara.
"O misiune FMI, condusa de Jan Kees Martijn, va vizita Bucurestiul in perioada 5 - 8 noiembrie, pentru o vizita cu caracter obisnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evolutii economice si financiare si va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice", se arata in anuntul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.
Sursa foto: freepik.com