FMI: Suntem pe cale sa detonam o Criza Mondiala similara celei din 1929
criza economicacriza mondialacriza 1929industrieconcedieriinflatiedeficit bugetarfondul monetar internationalfmi
Sefa Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Georgieva, avertizeaza cu privire la pericolele care pandesc economia mondiala. Potrivit sefei Fondului Monetar International, coordonatele economiei globale de astazi sunt similare cu cele din anii 1920, care au dus in final la Marea Criza din 1929.
Sefa Fondului Monetar International sustine ca economia mondiala este in pericol, in acest moment, iar premisele pentru viitor nu sunt deloc roz. Intr-un discurs la Institutul Peterson din Washington, sefa FMI sustine ca situatia din prezent este similara cu cea din anii 1920. Din nefericire, in 1929, economia mondiala s-a prabusit, iar oamenii bogati si putred de bogati s-au trezit, peste noapte, saraci lipiti.
Desi inegalitatile economice dintre tari s-au redus in ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat in interiorul tarilor. Spre exemplu, in Marea Britanie, unde cei mai bogati 10% din membrii societatii detin o avutie echivalenta cu cea controlata de 50% din populatie ce se afla la baza piramidei, a declarat sefa FMI.
„In anumite privinte, aceste tendinte ingrijoratoare sunt reminiscente debutului de secol 20, cand fortele gemene ale tehnologiei si integrarii economice au dus la prima epoca de aur, furtunosii ani ’20 (eng. Roaring Twenties – n.red.), iar, in cele din urma, la dezastru financiar”, a spus Georgieva, facand referire la Marea criza economica din 1929, al carei semnalizator si catalizator a fost prabusirea pietelor financiare americane si britanice.
Totusi, Georgieva spune ca pericolele care pandesc economia mondiala nu sunt iminente. Ele pot fi evitate, mai ales daca statele lumii isi unesc fortele in acest sens, sustine oficialul FMI.
La finalul Crizei Mondiale din '29, Romania avea peste 300.000 de someri
Marea Criza din 1929 a durat patru ani, timp in care s-a manifestat printr-o scadere dramatica a activitatii economice mondiale.
Orasele din intreaga lume au suferit puternic de pe urma crizei, in special cele care depindeau de industria grea, dar si zonele rurale au suferit de pe urma scaderii preturilor marfurilor agricole cu 40 – 60%.
Si Romania a fost puternic afectata de criza.
Singurii care au reusit sa se puna la adapost si sa nu resimta vremurile grele erau taranii care traiau din productia proprie si nu depindeau de banci, nu aveau credite si nu lucrau in industrie, nici la stat. In acei ani, peste 500 de fabrici au dat faliment si astfel 60.000 de muncitori au intrat in somaj iar in 1933, numarul somerilor ajunsese la 300.000, inflatia a urcat semnificativ, deficitul bugetar s-a accentuat, industria a cunoscut o scadere de 50%, au avut loc concedieri colective si reducerea salariilor functionarilor, exportul de grau si petrol a scazut cu 58%. Acestea sunt doar cateva dintre efectele cele mai dureroase care au urmat perioadei Crizei Mondiale din 1929, in Romania.
Citeste si:
Premierul Ludovic Orban: Nu va exista o criza economica in 2020 in Romania