Gigantul farmaceutic american Pfizer a anuntat la inceputul acestei saptamani gasirea unei formule pentru vaccinul care ar putea pune capat pandemiei de coronavirus cu care se confrunta la aceasta ora intreaga planeta, stirea facand ca optimismul cu privire la o revenire economica rapida sa revina in discursul specialistilor in domeniu. Lasand la o parte cresterile inregistrate pe marile burse ale lumii din prima zi a saptamanii, astazi au fost facute noi estimari cu privire la evolutia economica din perioada imediat urmatoare.
Referitor la Europa emergenta, FMI prevede o revenire economica sub forma literei “V”, urmand ca in 2021 sa se inregistreze o crestere economica de 3.9%. Din regiunea Europei Emergente fac parte nu mai putin de 16 tari: Romania, Albania, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina si Ungaria.
Dupa o scadere de 4.6% in 2020, Produsul Intern Brut al regiunii Europei Emergente ar putea creste cu 3.1% in 2021, conform ultimelor previziuni publicate de Fondul Monetar International in raportul macroeconomic de toamna. Trebuie precizat insa ca nicio estimare nu este sigura la acest moment, criza sanitara din Europa fiind inca extrem de accentuata. Mai mult decat atat, multe tari europene se confrunta cu un al doilea val extrem de puternic de infectari cu noul coronavirus, o buna parte a continentului european aflandu-se in carantina partiala la aceasta ora.
Daca in ultima perioada a fost adusa in discutie din ce in ce mai des o revenire economica sub forma literei “W”, expertii Fondului Monetar International se declara acum optimisti si vorbesc din nou despre o revenire economica in “V”. Mai exact, specialistii din cadrul FMI estimeaza o crestere cu dinamica anuala de 3.4% in 2022, respectiv de 3% in 2023.
Potrivit unei analize semnate de Andrei Radulescu, directorul de analiza macroeconomica din cadrul Bancii Transilvania, FMI nu se asteapta la o ajustare severa a investitiilor, avand in vedere nivelul redus al costurilor reale de finantare si potentialul de dezvoltare economica din regiune. In aceste conditii, ponderea investitiilor totale in PIB ar urma sa se consolideze in jurul nivelului de 22.6% in 2021 si 2021, urmand sa creasca in jurul nivelul de 23.2% in anul 2022. In acelasi timp insa, in rapoartele FMI este luata in calcul si perspectiva majorarii PIB pe locuitor, de la 26.000 de dolari in 2020 pana la peste 30.000 de dolari in 2023.
Analiza Bancii Transilvania a mai ajuns si la concluzia conform careia pandemia de coronavirus va scadea preturile de consum. Mai exact, dinamica medie anuala a preturilor de consum se va deprecia de la 6.6% in 2019 pana la 5.2% in 2020 si 2021, urmand ca in cele din urma sa ajunga la 5% in 2022. Apoi va urma o noua crestere, aceasta urmand sa urce la 5.2% in 2023.
Vestile nu sunt in totalitate bune insa, criza actuala provocata de pandemia de coronavirus determinand si o crestere semnificativa a ponderii datoriei publice in Produsul Intern Brut. Mai exact, ponderea datoriei publice ar urma sa urce de la 29.9% din PIB in 2019 la 39% in 2020. Lucrurile nu isi vor reveni nici in anii urmatori, aceasta urmand sa urce in 2021 la 40%, in 2022 la 40.2%, respectiv in 2023 la 40.4%.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si