Nu este pentru prima data cand vorbim in aceasta saptamana despre aceste dezechilibre macroeconomice inregistrate in economia tarii noastre. In urma cu cateva zile, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, transmitea un semnal de alarma chiar pe aceasta tema, subliniind ca aceasta crestere economica nu trebuie sa ne duca in situatia in care ne vom pacali singuri. Mai mult decat atat, Mugur Isarescu atragea atentia ca “s-a dat prea mult, fara a se tine cont de cat poate sa duca economia”. Guvernatorul BNR lansa, totodata, un semnal de alarma cu privire la importurile inregistrate de tara noastra in aceasta perioada, importuri care sustin practic cresterea economica.
In raportul BNR, institutia transmite ca “principalul risc sistemic identificat de specialisti este reprezentat de dezechilibrelele tot mai mari din punct de vedere macroeconomic”. In acest context, Mugur Isarescu a subliniat ca este nevoie de o reechilibrare sustenabila pentru ca aceasta crestere economica sa se simta intr-adevar si in realitate. Si, se pare ca pozitia celor din BNR a fost confirmata astazi si de delegatia oficiala a FMI, care a ajuns la o concluzie similara dupa cateva zile petrecute in Bucuresti.
FMI atrage acum atentia ca primul pas spre consolidarea fiscala si reducerea posibilitatii aparitiei unei recesiuni ar fi reprezentat de atingerea unei tinte a deficitului bugetar de 2.75% in acest an. Totodata, delegatia FMI estimeaza ca aceasta ar insemna “masuri suplimentare de 0.9% din PIB”, ceea ce se traduce printr-o recomandare de scadere a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor in valoare totala de aproape 10 miliarde de lei.
Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International mai trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca daca nu va fi schimbat cursul politicilor, progresele in ceea ce priveste convergenta ar putea chiar sa regreseze, afectand veniturile pensionarilor si ale celor cu venituri mici. In aceste conditii, nu numai ca nu vom putea vorbi despre cresterea standardului de viata catre media europeana, ba chiar din contra!
Nu in ultimul rand, cei de la FMI nu uita nici de noua lege a pensiilor, lege care se confrunta la ora actuala cu un val urias de critici venit din toate partile. Conform specialistilor FMI, noua lege a pensiilor ar aduce o cheltuiala suplimentara de aproape 4% din PIB, ceea ce ar face ca finantele guvernamentale sa se confrunte cu o presiune uriasa. Mai mult decat atat, FMI avertizeaza ca acest lucru ar aduce cu sine si o povara uriasa pe umerii celor din generatia tanara din ziua de astazi.
Facand referire la parteneriatele public-privat, intens promovate de actuala coalitie de guvernare formata din PSD si ALDE, Fondul Monetar International atrage atentia ca acestea ar trebui analizate extrem de atent, putandu-se dovedi a nu fi deloc cea mai buna solutie. In acest sens, specialistii FMI recomanda guvernului de la Bucuresti sa caute si finantari alternative, asa cum ar fi fondurile europene.
Ultimele NOUTATI
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Partenerii nostri
OBLIGATIILE angajatorilor referitoare la medicina muncii - dar ce obligatii au salariatii?
Incadrarea deplasarii salariatului. Se stabileste in functie de motivul deplasarii?
Se MAJOREAZA pensiilor, de la 1 ianuarie 2025! Valoarea Punctului de Referinta creste cu 12,1%
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia