Nu este pentru prima data cand vorbim in aceasta saptamana despre aceste dezechilibre macroeconomice inregistrate in economia tarii noastre. In urma cu cateva zile, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, transmitea un semnal de alarma chiar pe aceasta tema, subliniind ca aceasta crestere economica nu trebuie sa ne duca in situatia in care ne vom pacali singuri. Mai mult decat atat, Mugur Isarescu atragea atentia ca “s-a dat prea mult, fara a se tine cont de cat poate sa duca economia”. Guvernatorul BNR lansa, totodata, un semnal de alarma cu privire la importurile inregistrate de tara noastra in aceasta perioada, importuri care sustin practic cresterea economica.
In raportul BNR, institutia transmite ca “principalul risc sistemic identificat de specialisti este reprezentat de dezechilibrelele tot mai mari din punct de vedere macroeconomic”. In acest context, Mugur Isarescu a subliniat ca este nevoie de o reechilibrare sustenabila pentru ca aceasta crestere economica sa se simta intr-adevar si in realitate. Si, se pare ca pozitia celor din BNR a fost confirmata astazi si de delegatia oficiala a FMI, care a ajuns la o concluzie similara dupa cateva zile petrecute in Bucuresti.
FMI atrage acum atentia ca primul pas spre consolidarea fiscala si reducerea posibilitatii aparitiei unei recesiuni ar fi reprezentat de atingerea unei tinte a deficitului bugetar de 2.75% in acest an. Totodata, delegatia FMI estimeaza ca aceasta ar insemna “masuri suplimentare de 0.9% din PIB”, ceea ce se traduce printr-o recomandare de scadere a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor in valoare totala de aproape 10 miliarde de lei.
Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International mai trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca daca nu va fi schimbat cursul politicilor, progresele in ceea ce priveste convergenta ar putea chiar sa regreseze, afectand veniturile pensionarilor si ale celor cu venituri mici. In aceste conditii, nu numai ca nu vom putea vorbi despre cresterea standardului de viata catre media europeana, ba chiar din contra!
Nu in ultimul rand, cei de la FMI nu uita nici de noua lege a pensiilor, lege care se confrunta la ora actuala cu un val urias de critici venit din toate partile. Conform specialistilor FMI, noua lege a pensiilor ar aduce o cheltuiala suplimentara de aproape 4% din PIB, ceea ce ar face ca finantele guvernamentale sa se confrunte cu o presiune uriasa. Mai mult decat atat, FMI avertizeaza ca acest lucru ar aduce cu sine si o povara uriasa pe umerii celor din generatia tanara din ziua de astazi.
Facand referire la parteneriatele public-privat, intens promovate de actuala coalitie de guvernare formata din PSD si ALDE, Fondul Monetar International atrage atentia ca acestea ar trebui analizate extrem de atent, putandu-se dovedi a nu fi deloc cea mai buna solutie. In acest sens, specialistii FMI recomanda guvernului de la Bucuresti sa caute si finantari alternative, asa cum ar fi fondurile europene.
Ultimele NOUTATI
Paulownia – lemnul viitorului! Afacerea care iti poate aduce profituri uriase in doar cativa ani!
Se schimba tot! Unde si cum vei plati de acum impozitele? Ce trebuie sa faci urgent!
Au nevoie de banii nostri! In tot anul 2025 Programul Fidelis se va desfasura lunar
De ce se tem economistii si oamenii de afaceri de IMPOZITUL PROGRESIV? Ce impact ar avea schimbarea fiscalitatii, de fapt
Profesor de Economie: Reforma fiscala din Romania nu se bazeaza pe cifre, ci doar pe politica pura
Romania, paradis pentru afacerile cu melci! Castigi 15.000 de euro pe an, dintr-o ferma mica. Sfaturi pentru deschiderea afacerii
Partenerii nostri
Clasificarea ocupatiilor din romania - ce modificari vor aparea in curand
Evaluarea angajatilor - ce scop are, ce presupune si studii de caz utile
Situatii financiare anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uri
Ce categorii de persoane pot semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC
Planul de Conturi 2025: Afla totul despre functiunea si corespondenta conturilor!
Dispare Taxa pentru Extrasul de carte funciara: Anuntul ministrului Dezvoltarii
Schimbari majore in industria HORECA. Ce prevede Regulamentul (UE) 2025/40
Recuperare datorii la intretinere: pasii legali pentru asociatia de proprietari
Te-ar putea interesa si
Au nevoie de banii nostri! In tot anul 2025 Programul Fidelis se va desfasura lunar
De ce se tem economistii si oamenii de afaceri de IMPOZITUL PROGRESIV? Ce impact ar avea schimbarea fiscalitatii, de fapt