FMI: PIB-ul global va fi mai mic decat ne-am imaginat in iulie
fmipreviziuni economicefondul monetar internationalscumpirifacturi
Sefa Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat marti ca ultimele estimari ale Fondului cu privire la evolutia economica globala arata ca perspectivele s-au inrautatit, dar nu mult. Noile cifre vor fi mai mici decat s-a estimat la ultima prognoza, in iulie.
Conform sefei FMI, PIB-ul global ar putea fi mai mic in 2021 decat pragul de 6% estimat in luna iulie.
Directorul general al
FMI, Kristalina Georgieva, a amintit marti ca inca persista riscurile cauzate de inflatie, datorii, precum si o divergenta in perspectivele de crestere economica intre natiunile cu acces la vaccinurile impotriva Covid-19 si cele care au nevoie de vaccinuri.
"Prognozatorii FMI sunt un pic mai putin optimisti"
Dar acum, a spus ea, prognozatorii FMI sunt un pic mai putin optimisti ca urmare a cresterii numarului de infectari cu varianta Delta a coronavirusului, despre care stim ca este mult mai contagioasa si poate pune o presiune suplimentara pe sistemele mondiale de sanatate publica.
"Riscurile si obstacolele pentru o redresare globala echilibrata au devenit si mai pronuntate", a spus Georgieva intr-o conferinta online organizata la Universitatea Bocconi din Milano, Italia.
Sefa FMI, ingrijorata de scumpirile la alimente si facturi
Cresterea preturilor la alimente reprezinta o alta preocupare speciala, a spus sefa FMI. In ultimul an, preturile globale s-au majorat cu 30%, in timp ce scumpirile de pe pietele de energie electrica si gaze naturale pun presiuni suplimentare pe bugetele familiilor.
Referitor la campania de vaccinare, sefa FMI e optimista si spune ca este inca posibil sa se atinga obiectivele stabilite de FMI si de alte institutii globale de a vaccina cel putin 40% din oamenii din fiecare tara pana la sfarsitul acestui an si de a atinge 70% pana in prima jumatate a anului 2022.
Totusi, in multe tari, cresterea economica e pusa in pericol "de accesul scazut la vaccinuri si de raspunsurile politice constranse".
Va amintim ca saptamana viitoare e asteptat din partea FMI raportul actualizat World Economic Outlook. Pe langa intensificarea luptei impotriva coronavirusului in tarile sarace, reuniunile FMI si ale Bancii Mondiale saptamana viitoare vor aborda si eforturile de a oferi mai mult sprijin pentru combaterea schimbarilor climatice.