Despre riscul unei recesiuni economice la nivel global se vorbeste intens in ultima vreme, razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza sporind temerile specialistilor in acest sens. Unul dintre cei mai importanti economisti ai Fondului Monetar International sustine insa ca exista un risc redus de recesiune globala, in ciuda incertitudinilor geopolitice. Fondul, cu sediul la Washington DC, si-a revizuit usor in aceasta saptamana perspectivele de crestere globala, prognozand o crestere de 3,2% in 2024 si anticipand aceeasi crestere si pentru 2025.
Ultimii ani au venit la pachet cu o serie intreaga de probleme, marea majoritate a tarilor lumii confruntandu-se cu probleme economice mai mici sau mai mari. Pandemia de coronavirus este prima care a lovit intreaga planeta, restrictiile impuse de autoritati in acea perioada afectand grav multe dintre economiile lumii. A urmat mai apoi invazia Rusiei in Ucraina, iar acum ne confruntam cu tensiuni din ce in ce mai mari in Orientul Mijlociu.
In ciuda acestor provocari uriase de pe scena geopolitica a lumii, anul 2024 aduce si unele stiri pozitive. Spre exemplu, Statele Unite ale Americii se pot lauda acum cu o performanta economica puternica. Acelasi lucru se poate spune si despre cele mai multe economii de piata emergente. Totodata, desi se pastreaza la o valoare ridicata, inflatia a scazut destul de mult in ultima perioada. Astfel, previziunile pentru perioada urmatoare se dovedesc a nu mai fi atat de pesimiste.
”Cand facem evaluarea riscului in jurul valorii de referinta, riscurile sa avem o recesiune globala sunt destul de minime. In acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia aceasta economie. Deci, a existat o rezistenta extraordinara in ceea ce priveste perspectivele de crestere”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic si director al departamentului de cercetare la FMI, pentru CNBC.
La nivel european, Fondul Monetar International si-a scazut previziunile de crestere pentru unele dintre cele mai importante tari ale continentului, si anume Germania, Franta si Italia. In schimb, estimarile sunt ceva mai optimiste pentru Regatul Unit, Spania, Belgia si Portugalia.
Citeste si: Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Bitcoin scade la 81.000 de dolari dupa anuntul facut de Trump: pietele reactioneaza negativ
Insolventa si falimentul bat la usa acestor firme. Care e industria care de-abia mai respira si cere ajutor urgent de la stat
Reguli noi pentru Family Start si Student Invest: ce conditii trebuie sa indeplinesti sa iei credite cu dobanzi mici pentru nevoile personale
10 IDEI DE AFACERI CARE POT FI PORNITE CU INVESTITII ZERO
Cum sa pui bani deoparte in fiecare luna: 5 pasi simpli pentru a economisi cu cap
Partenerii nostri
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare
Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Banca amendata GDPR pentru Polite de asigurare emise ilegal, fara acordul clientilor
Certificat de sarcini: Evita riscurile si asigura-te ca imobilul este fara datorii