FMI neaga premisele unei recesiuni economice mondiale
fmicrestere economicaeconomierecesiune
Fondul Monetar International anunta ca ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa. Anuntul a fost facut marti, de catre directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Christine Lagarde a declarat ca FMI estima in ianuarie ca "economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare".
Chiar daca anuntul FMI este unul linistitor, situatia economica mondiala este destul de fragila, tinand cont ca SUA si China se indreapta vertiginos spre un razboi comercial care ar afecta tot mapamondul.
In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%, dupa ce le-a revizuit deja in scadere si in toamna lui 2018.
Christine Lagarde a avertizat marti ca mai multi ani de crestere a datoriei publice si dobanzi scazute au lasat un spatiu de manevra redus in multe tari pentru a actiona atunci cand va veni urmatoarea criza, astfel ca autoritatile trebuie sa utilizeze in mod inteligent politica fiscala.
Aceasta inseamna realizarea unei mai bune balante intre crestere economica, sustenabilitatea datoriei si obiectivele sociale pentru a raspunde la cresterea inegalitatilor si construirea unor plase de siguranta mai solide.
FMI a revizuit in jos estimarile privind cresterea economica in Romania
In ceea ce priveste Romania, in toamna lui 2018, FMI si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in 2018 cat si 2019, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017.
Potrivit FMI, Romania ar urma sa inregistreze in 2019 o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie 2018.