Majoritatea economiilor avansate ale lumii se confrunta cu o crestere peste asteptari a inflatiei in acest an, criza provocata incepand cu primavara anului trecut de pandemia de coronavirus spunandu-si cuvantul in aceasta privinta. In ciuda ingrijorarilor venite din toate colturile lumii, Fondul Monetar International incearca sa dea asigurari ca situatia nu este atat de grava la acest moment. Prin vocea economistului-sef Gita Gopinath, FMI a transmis ca in cele mai multe dintre economiile avansate ale lumii se estimeaza ca inflatia va reveni la nivelurile pre-pandemice in cursul anului viitor.
Una dintre cele mai ingrijoratoare situatii in aceasta privinta o avem peste Ocean, acolo unde Statele Unite se confrunta pentru prima data dupa mai bine de un deceniu cu o crestere majora a inflatiei.
Preturile din luna iunie a anului curent au crescut cu mult peste orice estimare, inflatia crescand cu 0.9% fata de luna mai, respectiv cu 5.4% in raport cu aceeasi luna a anului precedent. Si estimarile Bancii Centrale din Statele Unite se dovedesc a fi insa ceva mai optimiste, analizele specialistilor de acolo aratand ca in a doua parte a anului cresterea preturilor se va mai domoli.
Lucrurile nu stau mai bine nici daca vorbim despre continentul european, inflatia depasind deja pragul de 2%. In tara noastra, inflatia a crescut la 3.94% in luna iunie a acestui an in raport cu aceeasi luna a anului 2020. Specialistii romani se asteapta la o inflatie de aproximativ 5% la sfarsitul acestui an.
Gita Gopinath, economist-sef in cadrul Fondului Monetar International, sustine ca aceasta crestere accelerata a preturilor reprezinta “ceva tranzitoriu”, fiind vorba mai mult despre un rezultat al impactului pe care l-a avut criza pandemiei de coronavirus in unele sectoare economice.
In acelasi timp, reprezentanta Fondului Monetar sustine ca nivelurile referitoare la ocuparea fortei de munca vor continua sa fie mult sub cele anterioare crizei. Totodata, in ciuda faptului ca au fost raportate cresteri semnificative de salarii in anumite domenii, majorarea salariilor ramane in general normala.
Facand referire la situatia din Statele Unite, Gita Gopinath sustine ca FMI estimeaza o inflatie de aproximativ 4% la finalul acestui an. Asteptarile se dovedesc a fi si mai optimiste pentru anul 2022, atunci cand inflatia ar trebui sa revina la un nivel de circa 2.4%. In opinia economistului-sef din cadrul FMI, cresterea preturilor nu reprezinta inca o problema ingrijoratoare in alte economii ale lumii, precum Zona Euro sau China.
In acelasi timp insa, specialistii din cadrul Fondului Monetar International se asteapta ca inflatia sa ramana la un nivel ridicat chiar si in 2022 in mai multe economii emergente si in curs de dezvoltare, acolo unde se raporteaza deja scumpiri semnificative ale alimentelor si o depreciere a monedelor.
Potrivit ultimului raport publicat de FMI, economia globala ar urma sa creasca in acest an cu aproximativ 6%. Totusi, analistii FMI avertizeaza cu privire la adancirea prapastiei dintre tarile bogate si restul lumii.
Ultimele NOUTATI
Cumperi impulsiv in perioada reducerilor? Vezi ce secrete psihologice ascund etichetele rosii
Profesia platita cu 15.000 de lei in mana, in Romania. Facultatea nu e obligatorie!
Cele mai dificile intrebari intr-un interviu de angajare si cum sa raspunzi corect
Catastrofa milionarilor: Cum a sters Marea Criza din 1929 averile elitei si a schimbat lumea pentru totdeauna
Partenerii nostri
Concediul de ingrijitor suspenda contractul de munca? Specialistii explica
Ministrul Muncii: ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM
Indemnizatie LUNARA de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav si handicap accentuat
Noi clarificari privind normele de aplicare ale Codului fiscal
Noutati privind Declaratia unica precompletata: masuri aprobate de Guvern
RO e-Transport: Sanctiuni suspendate pana in martie 2025 si schimbari la confiscarea bunurilor
Te-ar putea interesa si