Fondul Monetar International a publicat noi estimari cu privire la evolutia economica a Romaniei din acest an, noile prognoze dovedindu-se a fi ceva mai optimiste in comparatie cu cele precedente. In ciuda contextului extrem de dificil prin care trece tara noastra la aceasta ora, criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus accentuandu-se pe fondul celui de-al doilea val de infectari, specialistii FMI sunt de parere ca economia Romaniei se va contracta in acest an cu 4.8% din Produsul Intern Brut. In urma cu jumatate de an, FMI estima ca Romania va raporta la finalul acestui an o contractie de 5% din PIB.
La nivel global, specialistii FMI estimeaza o contractie de 4.4% in 2020, mai buna decat cea prognozata in urma cu jumatate de an, de 4.9%. In ceea ce priveste anul 2021, cei de la FMI se asteapta la o revenire a economiei mondiale, care ar urma sa raporteze un avans de 5.2%. Potrivit acestora, pandemia de coronavirus ar urma sa provoace la nivel global pierderi in valoare de 28.000 de miliarde de dolari, suma ce reprezinta valoarea adaugata pierduta de economia globala fata de proiectiile de dinaintea izbucnirii crizei.
Totodata, analistii din cadrul Fondului Monetar International au incredere in faptul ca Romania va reusi sa isi revina destul de bine din punct de vedere economic pe parcursul anului viitor. Mai exact, FMI estimeaza o revenire a PIB-ului cu un ritm de 4.6% in 2021, mai bun decat cel prognozat in raportul anterior publicat in luna aprilie, de 3.9% din PIB. Pe termen mai lung, specialistii FMI se asteapta ca Romania sa raporteze o crestere de 3.5% din Produsul Intern Brut in anul 2025. De asemenea, FMI mai estimeaza ca inflatia va ajunge la 2.9% la finalul acestui an, iar rata somajului la 7.9%.
Este interesant de precizat ca proiectia de crestere a PIB din 2021, de 4.6%, este peste media tarilor din regiunea “Europa emergenta si in curs de dezvoltare”, regiune in care este incadrata si Romania de cei de la FMI. In acelasi timp insa, contractia estimata pentru anul in curs pentru Romania este ceva mai mare in raport cu cea a regiunii - 4.6% din PIB.
In urma cu numai cateva zile, Banca Mondiala publicase un raport care continea mai multe estimari privind evolutia economica a tarilor europene si nu numai in contextul crizei actuale provocate de pandemia de coronavirus. Estimarile Bancii Mondiale cu privire la revenirea economica a tarii noastre sunt insa ceva mai pesimiste in raport cu cele publicate in aceasta saptamana de FMI, acelea indicand o contractie economica de 5.7% din PIB la sfarsitul acestui an.
Mult mai mult optimism din acest punct de vedere regasim insa la nivelul Ministerului Finantelor Publice, acolo unde toti specialistii vorbesc inca despre o revenire sub forma literei “V” a economiei in ultima parte a acestui an. Daca ne aducem aminte, la sfarsitul verii, Florin Citu, ministrul Finantelor, anunta ca Romania va evita recesiunea tehnica si va avea o contractie economica mai mica decat estimarile facute de agentiile de rating, Comisia Europeana, FMI sau alte institutii bancare.
Mai exact, la Palatul Victoria se lucreaza la ora actuala pe o proiectie de -3.8% din PIB pentru acest an. De asemenea, specialistii romani se asteapta la o revenire de 4.9% din PIB in anul 2021. Situatia sanitara s-a deteriorat insa destul de mult in ultimele saptamani, numarul de noi infectari cu COVID-19 crescand accelerat.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas