FMI da de pamant cu economia Romaniei: ce se spune despre noi in World Economic Outlook
fondul monetar internationalpreviziuni economice
In cadrul celui mai recent raport al Fondului Monetar International (FMI), "World Economic Outlook", analistii isi revizuiesc in jos asteptarile privind evolutia economica a tarii noastre.
Concret, Fondul Monetar International anticipeaza ca economia romaneasca va inregistra un avans de numai 2,2% anul acesta. Se consemneaza astfel o scadere semnificativa, in raport cu previziunile din toamna, cand analistii anticipau o evolutie economica mult mai mare, de 4,8%. Situatia se va redresa putin anul viitor, arata FMI in raport, cand vom inregistra un avans economic de 3,4%.
Amintim faptul ca, in 2021, economia romaneasca a inregistrat o crestere importanta, de 5,9%.
Noile previziuni economice dau putin peste cap calculele autoritatilor de la Bucuresti, in conditiile in care proiectul de buget a fost construit pe o estimare de crestere economica de 4,6%.
Previziunile Bancii Mondiale arata mai rau
Desi nu ne bucura previziunile FMI, acestea sunt, totusi, ceva mai optimiste decat cele formulate, la inceputul lunii aprilie, de Banca Mondiala. Institutia anticipa un avans economic de numai 1,9% pentru tara noastra, in 2022. Nici la nivel global
Banca Mondiala nu vede lucrurile in tonuri pozitive. Analistii institutiei anticipeaza o crestere economica la nivel global de doar 3,2% de la 4,1%, nivelul anticipat anterior. La baza acestor previziuni mai pesimiste sta impactul razboiului din Ucraina asupra economiei mondiale.
Conform presedintelui Bancii Mondiale, David Malpass, la baza scaderii acestei prognoze stau si costurile mai mari ale alimentelor si combustibilului suportate de consumatorii din economiile dezvoltate din intreaga lume. Oficialul BM a mai declarat ca acestea sunt partial rezultatul sanctiunilor occidentale asupra energiei rusesti, care au condus la cresterea pretului petrolului si gazelor la nivel mondial. Intreruperea aprovizionarii la exporturile agricole ucrainene sunt, de asemenea, citate ca factori care contribuie la cresterea preturilor.