Economistul-sef al Fondului Monetar International merge si mai departe si da un prim exemplu in acest sens, spunand ca necesitatile de finantare externa ale statelor in curs de dezvoltare vor fi, cel mai probabil, mai mari decat in mod normal. Conform ultimelor previziuni facute de cei de la FMI, aceste sume ar fi trebuit sa se ridice la un nivel de aproximativ 2.500 de miliarde de dolari. Gita Gopinath a mai transmis in cursul zilei de astazi ca institutia pe care o reprezinta va avea nevoie de toate resursele sale de creditare actuale, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari.
Desi in ultima saptamana s-a vorbit din ce in ce mai des despre revenirea la normal si despre repornirea economiei mondiale, specialistii din cadrul Fondului Monetar International avertizeaza ca acesta este un proces de durata. Economistul-sef al FMI, Gita Gopinath, trage astfel un semnal de alarma prin intermediul interventiei sale de astazi, sustinand ca “aceasta criza nu va disparea prea curand”. De asemenea, Gopinath mai sustine ca actuala criza sanitara cu care se confrunta intreaga planeta la acest moment nu a fost inca rezolvata. In aceste conditii, trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa se inrautateasca in perioada urmatoare.
Din punct de vedere al cifrelor inaintate de cei de la FMI, trebuie in primul si primul rand sa aruncam o privire raportului “World Economic Outlook” publicat in luna aprilie. Specialistii FMI estimau la acea vreme ca PIB-ul mondial va inregistra un declin de 3% in acest an. Gita Gopinath atrage insa astazi atentia ca acele previziuni avea la baza un scenariu care indica ca pandemia va disparea in a doua jumatate a acestui an, ceea ce ar fi facut ca masurile de izolare sa poata fi ridicate treptat. Lucrurile nu sunt inca tocmai roz in multe zone ale lumii, ceea ce inseamna ca acest scenariu a devenit din ce in ce mai putin probabil, conform spuselor economistului-sef FMI.
Cel mai pesimist scenariu inaintat in urma cu cateva saptamani de cei de la FMI indica o prelungire a pandemiei si o revenire a acesteia in cursul anului viitor. In acest caz nu s-ar mai putea vorbi deloc despre un declin de doar 3% al PIB-ului global, prognozele urmand sa indice un declin cu 8% in 2021. Totodata, unele tari ale lumii se vor confrunta in perioada urmatoare cu o criza a solvabilitatii, acestea urmand sa aiba nevoie de reducerea datoriilor.
In ceea ce priveste tara noastra, specialistii din cadrul Fondului Monetar International se asteapta la o contractie a PIB-ului in 2020 cu 5%, acesta urmand sa isi revina pe parcursul anului viitor, atunci cand va inregistra o crestere de 3.9%. In schimb, analistii FMI se asteapta la o explozie a ratei somajului in tara noastra, aceasta urmand sa creasca de la 3.9% in 2019 la peste 10% in 2020.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas