Economistul-sef al Fondului Monetar International merge si mai departe si da un prim exemplu in acest sens, spunand ca necesitatile de finantare externa ale statelor in curs de dezvoltare vor fi, cel mai probabil, mai mari decat in mod normal. Conform ultimelor previziuni facute de cei de la FMI, aceste sume ar fi trebuit sa se ridice la un nivel de aproximativ 2.500 de miliarde de dolari. Gita Gopinath a mai transmis in cursul zilei de astazi ca institutia pe care o reprezinta va avea nevoie de toate resursele sale de creditare actuale, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari.
Desi in ultima saptamana s-a vorbit din ce in ce mai des despre revenirea la normal si despre repornirea economiei mondiale, specialistii din cadrul Fondului Monetar International avertizeaza ca acesta este un proces de durata. Economistul-sef al FMI, Gita Gopinath, trage astfel un semnal de alarma prin intermediul interventiei sale de astazi, sustinand ca “aceasta criza nu va disparea prea curand”. De asemenea, Gopinath mai sustine ca actuala criza sanitara cu care se confrunta intreaga planeta la acest moment nu a fost inca rezolvata. In aceste conditii, trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa se inrautateasca in perioada urmatoare.
Din punct de vedere al cifrelor inaintate de cei de la FMI, trebuie in primul si primul rand sa aruncam o privire raportului “World Economic Outlook” publicat in luna aprilie. Specialistii FMI estimau la acea vreme ca PIB-ul mondial va inregistra un declin de 3% in acest an. Gita Gopinath atrage insa astazi atentia ca acele previziuni avea la baza un scenariu care indica ca pandemia va disparea in a doua jumatate a acestui an, ceea ce ar fi facut ca masurile de izolare sa poata fi ridicate treptat. Lucrurile nu sunt inca tocmai roz in multe zone ale lumii, ceea ce inseamna ca acest scenariu a devenit din ce in ce mai putin probabil, conform spuselor economistului-sef FMI.
Cel mai pesimist scenariu inaintat in urma cu cateva saptamani de cei de la FMI indica o prelungire a pandemiei si o revenire a acesteia in cursul anului viitor. In acest caz nu s-ar mai putea vorbi deloc despre un declin de doar 3% al PIB-ului global, prognozele urmand sa indice un declin cu 8% in 2021. Totodata, unele tari ale lumii se vor confrunta in perioada urmatoare cu o criza a solvabilitatii, acestea urmand sa aiba nevoie de reducerea datoriilor.
In ceea ce priveste tara noastra, specialistii din cadrul Fondului Monetar International se asteapta la o contractie a PIB-ului in 2020 cu 5%, acesta urmand sa isi revina pe parcursul anului viitor, atunci cand va inregistra o crestere de 3.9%. In schimb, analistii FMI se asteapta la o explozie a ratei somajului in tara noastra, aceasta urmand sa creasca de la 3.9% in 2019 la peste 10% in 2020.
Ultimele NOUTATI
Un angajator nu poate aplica alte sanctiuni disciplinare decat cele prevazute in Codul muncii!
Se dau zeci de milioane de euro de la stat! Banii intra in conturile acestor romani, pana pe 30 aprilie!
Se taie in carne vie! Marcel Ciolacu anunta concedieri masive in randul bugetarilor! Vezi cine ramane fara job!
Partenerii nostri
Modificari in Codul Muncii - aspecte reglementate de Legea nr. 283/2024 si OUG nr. 156/2024
Procedura de angajare a unui gestionar. [Model] contract de garantie
Impozit dividende 2025: Schimbarile fiscale explicate prin 3 exemple concrete
Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizat
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Certificatul de nastere pierdut: Pasi esentiali pentru obtinerea unui duplicat