FMI avertizeaza: Exista pericolul celei mai mari recesiuni dupa Marea Criza Economica din 1930
fmipreviziuni economicepibmarea criza economicacriza economicarecesiune
Previziunile Fondului Monetar International sunt cat se poate de sumbre cu privire la impactul economic pe care il va avea pandemia de coronavirus asupra economiei globale. Expertii FMI spun ca exista pericolul celei mai severe recesiuni, de dupa Marea Criza din 1930.
Economistul-sef al FMI: "Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra".
Gita Gopinath, economistul-sef de la FMI a declarat ca "este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930, depasind criza financiara globala de acum un deceniu. (...) Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra".
FMI a denumit criza actuala "Marea Inchidere", pe fondul restrictiilor impuse de autoritatile din intreaga lume, care au blocat aproape toate sectoarele economice de pe Glob.
"Aceasta criza este deosebita de oricare alta”, subliniaza economistul-sef al Fondului, Gita Gopinath.
Impactul va fi mai mare in economiile avansate (-6,1% in 2020) decat in ​​cele in curs de dezvoltare (-1%). Asia emergenta este singura regiune pentru care Fondul se asteapta la o crestere pozitiva (1%) in 2020, desi este inca cu cinci puncte mai mica decat media din ultimul deceniu. Cei mai afectati vor fi Italia (-9,1%) si Spania (-8%), precum si Grecia (-10%) si Portugalia (-8%), dar Franta (-7,2%), Germania ( -7%), Regatul Unit (-6,5%) si Statele Unite (-5,9%).
Citeste si:
Starea de urgenta se va prelungi doar daca PSD voteaza decretul in Parlament. ALDE si PRO Romania se opun
"Vorbim despre un impact "mult mai mare” decat cel al crizei financiare din 2008 si 2009"
Fondul Monetar International proiecteaza ca, in urma pandemiei, economia globala va contracta 3% in 2020. O schimbare dramatica dupa inchiderea anului 2019, cu o crestere de 2,9%. Este un impact "mult mai mare” decat cel al crizei financiare din 2008 - 2009, avertizeaza FMI.
Spre comparatie, criza financiara din 2009 a provocat o cadere a cresterii economice globale de 0,1%.
Fondul avertizeaza ca prognoza este inconjurata de "extrema incertitudine”, deoarece depinde de mai multi factori: schimbari in comportamentul oamenilor, eficienta masurilor de izolare, durata pandemiei.
Previziunea FMI este ca pandemia va incetini in a doua jumatate a anului, permitand relaxarea restrictiilor de izolare si pentru a restabili increderea consumatorilor si a investitorilor. Astfel ca FMI se asteapta la o crestere a economiei globale de 5,8% in 2021.
Prognoza de crestere anul viitor este de 4,5% in grupul economiilor avansate si 6,6% in ansamblul economiilor in curs de dezvoltare. In niciunul dintre cele doua blocuri nu este de asteptat ca nivelul PIB-ului inainte de criza sa fie atins pana la sfarsitul anului 2021.
Previziunile economistului FMI vin sa confirme afirmatiile facute in urma cu o saptamana de sefa FMI, Kristalina Georgieva.
Sefa FMI a spus ca, in cazul in care pandemia s-ar diminua in a doua jumatate a anului 2020, FMI se asteapta ca economia globala sa se recupereze partial anul viitor. Dar ea a avertizat ca situatia se poate agrava. "Subliniez ca exista o incertitudine imensa asupra perspectivei. S-ar putea sa se inrautateasca in functie de multi factori variabili, inclusiv de durata pandemiei”, a spus Kristalina Georgieva.