FMI, avertisment de ultima ora privind inasprirea conditiilor de finantare
fmifinantarebanci centralesomajredresare economicasua
Bancile centrale au primit joi un avertisment clar de la
Fondul Monetar International. FMI recomanda prudenta in privinta majorarii bruste a ratelor dobanzilor si a inaspririi conditiilor financiare, care ar putea afecta negativ pietele emergente, in pofida planului maret de redresare economica al Statelor Unite ale Americii, care va fi benefic pentru majoritatea statelor lumii.
Statele Unite au adoptat miercuri un plan de relansare economica in valoare de 1.900 miliarde de dolari. Analistii economici sustin ca majoritatea tarilor vor beneficia de pe urma punerii in aplicare a acestui plan.
In estimarile preliminare ale Fondului Monetar International, planul
SUA de redresare economica va duce la o crestere de 5-6 puncte procentuale a economiei SUA, in urmatorii trei ani si va stimula redresarea PIB-ului global. Totusi, FMI spune ca sunt necesare mai multe analize pentru o estimare finala.
"Multe piete emergente si economii in curs de dezvoltare, in special cele cu vulnerabilitati financiare si legaturi comerciale slabe cu SUA ar trebui sa fie gata cu politici contingente pentru potentiale riscuri si o posibila inasprire a conditiilor financiare", a apreciat acesta.
Dar majoritatea tarilor ar trebui sa beneficieze de o cerere mai puternica din partea SUA, atat pentru marfuri, cat si pentru bunuri si servicii, importuri. Deci, acest lucru va ajuta la cresterea globala si la redresare, a spus Gerry Rice.
Unii analisti s-au gandit ca accelerarea campaniei de vaccinare va stimula redresarea rapida a economiei globale, dar au existat si temeri ca aceste evolutii vor duce la cresterea inflatiei, ceea ce ar putea Rezerva Federala a SUA (Fed) sa majoreze rata dobanzii mai devreme decat se estima.
Jerome Powell, presedintele Rezervei Federale a SUA, a declarat marti ca dinamica inflatiei nu se "schimba in general" si ca, in cazul in care apar presiuni nedorite asupra preturilor, Fed are instrumentele pentru a le combate.
"Nu vrem sa vedem o inasprire persistenta a conditiilor financiare, acesta este intr-adevar testul; pana acum contextul mai amplu a ramas viabil", a apreciat Jerome Powell.
Odata cu lansarea vaccinurilor si cu masurile fiscale guvernamentale "exista motive intemeiate sa credem ca vom face mai multe progrese in curand", a mai apreciat presedintele Rezervei Federale a SUA.
Este un moment potential de inflexiune pentru economia SUA. 50 de milioane de persoane au fost vaccinate cel putin partial impotriva coronavirusului si se asteapta sa urmeze si cresterea economica.
Somajul a atins cote duble in SUA, fata de februarie 2020
"Redresarea economica ramane neuniforma si departe de a fi completa, iar calea de urmat este extrem de incerta (...) Desi s-au inregistrat progrese semnificative pe piata muncii inca din primavara, milioane de americani raman fara loc de munca", a mai spus Powell intr-o interventie anterioara.
Rata oficiala a somajului in SUA ramane aproape dubla fata de nivelul din februarie 2020.
Fed a redus ratele dobanzilor la aproape zero in martie anul trecut si cumpara lunar circa 120 de miliarde de dolari in obligatiuni garantate de guvern, politici care vizeaza alimentarea imprumuturilor si cheltuielilor.