FMI are vesti bune: inflatia se va tempera odata cu atenuarea preturilor la energie
inflatie europatemperare inflatiereducere inflatieieftinire energie
Pentru a atenua efectele economice ale pandemiei, Rezerva Federala a SUA si Banca Centrala Europeana au tipari bani cu nemiluita. Uriasa cantitate de moneda incepe sa se vada in inflatie, desi cei mai multi oficiali dau vina pe scumpirea energiei. In ciuda scumpirilor evidente, exista voci care anunta ca inflatia nu va fi de durata.
Una dintre ele este cea a lui Alfred Kammer, seful Departamentului European al
FMI.
Potrivit acestuia, Europa nu se va confrunta cu o spirala inflationista deoarece avansul preturilor energiei se va atenua anul viitor, iar piata fortei de munca se confrunta cu dificultati.
Oficialul a explicat ca raportul inadecvat intre cerere si oferta in domeniul energiei a fost provocat partial de reluarea activitatii economice si de alti factori, cum ar fi vremea, relateaza
digi24.ro.
Riscuri de inflatie in Europa emergenta
Pana acum cresterea preturilor de consum in zona euro nu s-a regasit intr-o a doua runda de crestere a salariilor, partial din cauza problemelor de pe piata fortei de munca, orele lucrate fiind cu 3% sub nivelul de dinaintea pandemiei.
Kammer considera ca, daca vor creste temerile privind inflatia in zona euro, Banca Centrala Europeana va putea sa reactioneze pentru a le controla.
In schimb, situatia este diferita in Europa emergenta, unde piata muncii are mai putine dificultati si, in unele domenii, se lucreaza la fel ca inainte de pandemie, drept pentru care exista o posibilitate mai ridicata ca avansul inflatiei sa duca la cresterea salariilor, ceea ce ar putea declansa o spirala inflationista.
Unele din aceste tari au inasprit politica monetara, iar FMI le recomanda sa reduca achizitiile de active.