Totodata, institutia financiara internationala isi revizuieste cu aceasta ocazie si estimarea facuta pentru anul 2020 cu privire la evolutia economiei romanesti. Daca in luna aprilie era estimat un avans de doar 3% pentru anul viitor, FMI a revizuit acum in sus cresterea economica din 2020 pana la 3.5%. Specialistii FMI explica ca aceste estimari in crestere au la baza faptul ca atat in Romania, cat si in alte tari din Europa Centrala si de Est, raporteaza o crestere solida pe fondul cererii interne rezistente si a majorarii salariilor.
In aceste conditii, trebuie precizat ca bugetul de stat pentru anul curent este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentand o crestere de 5.5 puncte procentuale fata de anul precedent. De asemenea, specialistii romani au estimat un nivel de doar 2.8% al inflatiei medii anuale si un deficit bugetar de doar 2.55% din PIB.
Lasand la o parte cresterea economica despre care am pomenit in randurile anterioare, specialistii din cadrul Fondului Monetar International au revizuit tot in crestere si evolutia preturilor de consum din acest an in tara noastra, de la 3.3% la 4.2%. De asemenea, conform raportului publicat de institutul financiar international. preturile de consum din Romania ar urma sa creasca si in 2020 cu 3.3%, vechea estimare fiind de doar 3 procente.
Asa cum stim deja, si specialistii din cadrul Bancii Nationale a Romaniei sunt de aceeasi parere, majorand deja la 4.2% prognoza de inflatie pentru anul curent. Totodata, si cei de la BNR se asteapta la o inflatie de 3.3% pentru anul 2020. Expertii din cadrul BNR au tras mai multe semnale de alarma in acest sens in ultima perioada, acestia avertizand cu privire la cresterea inflatiei.
Fondul Monetar International a revizuit in crestere si estimarea cu privire la evolutia deficitului de cont curent inregistrat in Romania in acest an. Daca in luna aprilie specialistii FMI se asteptau ca deficitul de cont curent al tarii noastre sa ajunga in acest an pana la 5.2% din PIB, acestia estimeaza acum un nivel de 5.5% din PIB. Totodata, si estimarea pentru anul 2020 a fost revizuita in sus de cei de la FMI, de la 4.8% la 5.2% din PIB.
In urma cu doar cateva zile, Banca Mondiala publica un raport prin intermediul caruia anunta revizuirea in crestere la 4.2% a estimarilor cu privire la cresterea economiei din tara noastra in anul curent. In comparatie cu estimarea anterioara, din luna iunie, Banca Mondiala si-a revizuit asteptarile cu 0.6 puncte procentuale, ceea ce nu este chiar putin! Totodata, specialistii din cadrul Bancii Mondiale se asteapta ca tara noastra sa inregsitreze in anii 2020 si 2021 un avans al Produsului Intern Brut de 3.6% si, respectiv 3.2%, in crestere, de asemenea, cu 0.3 si, respectiv 0.1 puncte procentuale in comparatie cu estimarile anterioare.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!