Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, se arata din nou extrem de optimist cu privire la evolutia prin care trece tara noastra din punct de vedere economic la aceasta ora, declarand la mijlocul acestei saptamani ca lucrurile merg in directia cea buna. Totodata, ministrul liberal a tinut sa mentioneze ca principalul sau obiectiv de la acest moment este acela de a reduce la minimum impactul negativ al crizei economice globale asupra economiei Romaniei. In acest context, Florin Citu spune ca pana la ora actuala au fost luate cele mai bune masuri, acest lucru fiind deja confirmat de datele oficiale.
Ministrul Finantelor Publice continua in aceeasi maniera, precizand ca economia reala ii confirma spusele, “toate scenariile apocaliptice ale socialistilor fiind deja spulberate” de datele de pana acum din economie. In continuare, Citu a mai tinut sa precizeze ca atat el, cat si intreaga lui echipa, nu se vor opri aici, economia tarii noastre urmand sa fie administrata in continuare responsabil si cu precautie.
Dorindu-si sa ofere si cateva exemple concrete care sa ii sustina spusele, Florin Citu a facut referire la volumul lucrarilor de constructiii, aceste date fiind publicate la mijlocul acestei saptamani de Institutul National de Statistica. Astfel, conform analizelor realizate de cei de la INS, in luna aprilie, volumul lucrarilor de constructii a crescut in raport cu luna anterioara ca serie bruta cu 2.5%. In acelasi timp, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut insa cu 0.9%. In comparatie cu aceeasi luna din anul precedent, volumul lucrarilor de constructii a crescut ca serie bruta cu nu mai putin de 12.1%.
Daca vorbim insa de situatia din primele patru luni ale anului, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedenta cu nu mai putin de 26.5%, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata.
Ministrul Florin Citu nu a adus in discutie alte date economice prezentate in ultima perioada, insa este important de precizat ca tot la mijlocul acestei saptamani au aparut si datele referitoare la rata anuala a inflatiei din zona euro, date publicate de specialistii din cadrul Eurostat. La nivelul zonei euro, rata anuala a inflatiei a coborat pana la 0.1% in luna mai de la 0.3% in luna aprilie. In acelasi timp, la nivelul intregului bloc comunitar european, rata anuala a inflatiei a scazut in luna mai pana la 0.6%, cu o luna in urma indicele aratand 0.7%.
Din pacate, Romania ramane una dintre membrele comunitatii europene cu cele mai mari rate anuale ale inflatiei. In tara noastra, conform datelor prezentate de cei de la Eurostat, rata anuala a inflatiei a fost de 1.8% in luna mai. Chiar daca este una dintre cele mai mari din intreaga Uniune Europeana, trebuie sa mentionam ca aceasta rata anuala a inflatiei a scazut in cazul tarii noastre, cu o luna in urma fiind de nu mai putin de 2.3%. Doar patru tari au raportat o rata anuala a inflatiei mai mare decat Romania, acestea fiind Slovacia, Ungaria, Cehia si Polonia.
Datele publicate de cei de la INS difera insa de analiza publicata de Eurostat, specialistii romani ajungand la concluzia ca rata anuala a inflatiei a scazut in Romania in luna mai a acestui an la 2.3% de la 2.7% in aprilie. Conform INS, produsele alimentare s-au scumpit in luna mai cu 5.2%, in timp ce serviciile s-au scumpit cu numai 2.6%. Referitor la acest subiect, Florin Citu estima cu nu mult timp in urma ca inflatia va scadea in cele din urma in acest an la sub 2%, tendinta din prezent fiind de scadere.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si