Dupa decizia Parlamentului de majorare a punctului de pensie cu 40 de procente, Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a reactionat extrem de dur, avertizand ca toate agentiile de rating vor retrograda instant Romania la categoria “junk” in cazul in care masura va intra in vigoare chiar si pentru o secunda. Avertismentul lui Florin Citu vine in aceeasi zi in care si alte institutii importante care activeaza in Romania si-au exprimat aceleasi ingrijorari, printre ele numarandu-se Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Consiliul Investitorilor Straini sau Camera de Comert a Statelor Unite din Romania.
Parlamentul a decis in cursul zilei de marti ca pensiile vor creste cu nu mai putin de 40% de la 1 septembrie 2020, respingand astfel propunerea de crestere a punctului de pensie cu doar 14%. Proiectul de lege pentru aprobarea rectificarii bugetare, cu modificarile impuse de cei de la PSD, a fost adoptat in Parlament cu 242 de voturi “pentru”, respectiv 147 “impotriva”.
Florin Citu catalogheaza decizia luata in cursul zilei de marti in Parlament de majoritatea social-democrata ca fiind o “lege criminala”, care va avea efecte negative semnificative asupra viitorului tarii noastre. Liberalul explica ca in cadrul agentiilor de rating se judeca in termeni matematici si economici, Romania urmand sa fie retrogradata instant la categoria “junk”, nerecomandata investitorilor, in cazul in care masura de majorare a punctului de pensie cu 40% va intra in vigoare.
Incercand sa explice ce inseamna aceasta retrogradare, Florin Citu transmite ca pe viitor va exista un risc de a nu mai putea finanta deficitul bugetar decat la costuri exorbitante. Mai mult decat atat, retrogradarea la categoria “junk” va aduce din nou dobanzi extrem de mari pentru Romania, atat cetatenii, cat si firmele urmand sa fie afectate semnificativ. Liberalul sustine ca o asemenea decizie a agentiilor de rating ar aduce pentru tara noastra “falimente pe banda rulanta, romani care isi vor pierde casele luate pe credit, o inflatie galopanta si o recesiune mai mare chiar si decat cea din anul 2009”.
Aruncand noi sageti in directia majoritatii social-democrate care a decis votul din Parlament de majorare a punctului de pensie cu 40 de procente, Florin Citu sustine ca PSD a aruncat din nou tara in criza la fel ca si in urma cu 11 ani. Liberalul sustine totodata ca gestul celor din PSD nu este doar unul de un populism inconstient, ci si unul “absolut criminal”, fiind un “act de agresiune la adresa stabilitatii economice pus la cale de o grupare infractionala care stie ca pierde controlul si dispare din viata politica”.
In urma cu doar cateva luni, agentiile de rating conditionau Romania in vederea pastrarii calificativelor de investitii tocmai de aceasta cheltuiala bugetara referitoare la cresterea pensiilor. Mai exact, agentiile de rating au solicitat guvernantilor in primavara sa dea asigurari ca pensiile nu vor fi majorate cu 40 de procente incepand de la data de 1 septembrie, mai ales in contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus. In opinia agentiilor de rating, masura de crestere a pensiilor cu 40 de procente reprezenta o amenintare pentru stabilitatea finantelor publice si pentru capacitatea tarii noastre de a isi onora platile creditelor externe.
Ultimele NOUTATI
Scorul de credit explicat pe intelesul tuturor: cum iti afecteaza viitorul financiar
Vesti devastatoare pentru 5 milioane de pensionari din Romania: treziti-va la realitate!
Un deceniu de mediere cu succes: CSALB a ajutat mii de romani sa-si rezolve problemele financiare. Iata cum
Surpriza pe piata auto. De ce fug soferii de masinile ELECTRICE si dau buzna sa-si cumpere hibride? Vanzarile cresc spectaculos
Partenerii nostri
Ce obligatii au companiile cu 10 angajati, in 2025
Solutionarea amiabila a plangerilor salariatilor - ce prevede legea?
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si
Un deceniu de mediere cu succes: CSALB a ajutat mii de romani sa-si rezolve problemele financiare. Iata cum