In ciuda perioadei dificile pe care o traverseaza Romania in contextul actualei crize provocate de pandemia de coronavirus, potrivit datelor INS, in luna octombrie, dinamica sectorului industrial a redevenit pozitiva dupa nu mai putin de 19 luni. Vestea a fost primita cu mare entuziasm la Ministerul Finantelor Publice, acolo unde Florin Citu a declarat deja ca acest semn poate indica o crestere economica peste asteptari in anul ce vine. Lucrurile nu sunt atat de simple insa, perioada actuala dovedindu-se a fi plina de provocari de tot felul pentru tara noastra, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere politic.
Mai mult decat atat, este tot mai greu de vorbit la acest moment despre o revenire economica in forta in anul ce bate la usa, criza sanitara actuala prelungindu-se cu mult peste estimarile initiale. In plus, multe state europene au impus noi masuri de restrictie in vederea limitarii raspandirii epidemiei, ceea ce va stopa mai mult sau mai putin tendinta de revenire a economiei din aceasta toamna. Daca asta nu era de ajuns, nu putini sunt cei care vorbesc despre un al treilea val al epidemiei, care urmeaza sa loveasca in forta continentul european la inceputul anului 2021.
Conform raportului publicat la inceputul acestei saptamani de Institutul National de Statistica, in luna octombrie a acestui an, productia industriala (serie bruta) a raportat o crestere fata de luna anterioara cu 3.2%. Aceasta crestere este datorata plusurilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: +4.8% in productia si furnizarea de energie electrica si termina, gaza, apa calda si aer conditionat, +3% in industria prelucratoare, respectiv +1.4% in industria extractiva.
Daca vorbim insa despre seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut in luna octombrie 2020 cu 2.1% in raport cu luna precedenta. Defalcat, datele publicate de Institutul National de Statistica ne arata ca au fost inregistrate urmatoarele cifre: +2.6% in industria prelucratoare, -1% in industria extractiva, respectiv -3.2% in productia si furnizarea de energie electrica si termina, gaza, apa calda si aer conditionat.
Raportat la perioada similara din 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 1.3% ca urmare a scaderilor inregistrate in toate cele trei sectoare: -9% in industria extractiva, -1% in industria prelucratoare, respectiv -0.4% in productia si furnizarea de energie electrica si termina, gaza, apa calda si aer conditionat. Daca ne referim insa la productia industriala in serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, aceasta a crescut cu 1.2% fata de luna octombrie 2019 datorita cresterii de 1.6% in industria prelucratoare, respectiv cresterii de 0.7% in productia si furnizarea de energie electrica si termina, gaza, apa calda si aer conditionat. In acelasi timp, industria extractiva a scazut cu nu mai putin de 9 procente.
Ministrul interimar al Finantelor Publice, Florin Citu, a primit entuziasmat aceasta veste, publicand un mesaj pe o retea de socializare prin care transmitea ca “sectorul industrial a trecut pe plus dupa 19 luni, dupa ce a intrat in recesiune in luna aprilie a anului trecut”. Totodata, Citu, posibil premier in viitoarea guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR, sustine ca aceasta revenire a sectorului industrial “reprezinta dovada clara ca in 2021 Romania poate avea o crestere economica peste asteptari”.
In acelasi timp insa, Florin Citu nu a ratat ocazia de a mentiona ca pentru a putea fi garantata aceasta crestere economica in 2021, Romania are nevoie “de un program de guvernare care sa stimuleze in continuare investitiile si un buget care sa elimine risipa resurselor bugetare”.
Ultimele NOUTATI
S-a schimbat mentalitatea romanilor! Generatia Z isi pariaza banii pe monede virtuale
Cand se vor da in 2025 vouchere pentru alimente in valoare de 250 de lei? Ce trebuie sa stie romanii nevoiasi
Un antreprenor roman de succes da de pamant cu economia: daca Romania ar fi o firma, ar fi in incapacitate de plata
Ideea ciudata de afaceri a celui mai bogat om din lume: in ce isi investeste averea
Noua schema la ANAF! Inspectorii primesc bonusuri din amenzile aplicate!