Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a lansat in cursul serii de luni un nou rand de acuzatii grave la adresa fostei guvernari social-democrate, cerandu-i socoteala lui Marcel Ciolacu pentru datoriile lasate mostenire tarii de PSD. Ministrul liberal sustine ca Romania se regaseste in situatia de a fi obligata sa plateasca aproape 50 de miliarde de lei datorii facute de social-democrati numai in acest an, dand vina pe cei de la PSD pentru “distrugerea economiei tarii”. Cu numai cateva ore in urma, Citu il invita pe Marcel Ciolacu la discutiile cu agentiile de rating din perioada urmatoare pentru a isi prezenta planurile pe care PSD le-ar pune in aplicare daca vor castiga alegerile din aceasta iarna.
Prin intermediul unei postari pe o retea de socializare, ministrul Florin Citu ii trage din nou la raspundere pe social-democrati pentru datoriile extrem de mari pe care le-au lasat mostenire dupa cei trei ani in care s-au aflat la guvernare. Economistul liberal anunta ca Romania trebuie sa plateasca peste cateva zile aproape 10 miliarde de lei pentru un imprumut “facut de Liviu Dragnea si Marcel Ciolacu in august 2017”. Citu face referire clara la cateva nume din PSD, alaturi de Dragnea si Ciolacu fiind nominalizat si fostul premier Sorin Grindeanu, acesta acuzandu-i pe toti ca “au transferat bani de la buget in buzunarele proprii”.
In acelasi timp, Florin Citu se intreaba retoric de ce era nevoie de un astfel de imprumut in vara anului 2017 cand economia globala o ducea foarte bine si nu era nicio criza economica. In acest context, ministrul liberal trage rapid concluzia ca social-democratii “au crescut deficitul bugetar si impreumuturile intr-un mod total iresponsabil, in loc de a reduce cheltuielile”. Avand in vedere situatia actuala provocata de pandemia de coronavirus, in cazul in care “PSD nu ar fi cheltuit acesti bani pentru partid si nu ar fi crescut deficitul”, acesti bani ar fi putut fi folositi acum pentru sanatate.
In acelasi timp, Florin Citu evidentiaza faptul ca “un guvern responsabil ar fi avut surplus la buget in perioada de crestere economica”, acest lucru fiind reusit chiar si de Grecia in acesti ultimi ani. Astfel, Citu concluzioneaza ca “asa arata o strategie premeditata de distrugere a economiei nationale”, social-democratii batandu-si joc de Romania.
Pentru tara noastra urmeaza noi discutii extrem de importante cu reprezentantii celor trei mari agentii de rating, in functie de planurile economice care vor fi puse in aplicare in perioada urmatoare urmand sa se ia hotararile in privinta noului rating de tara. La ora actuala, toate cele trei mari agentii, Fitch Ratings, S&P si Moody’s atribuie tarii noastre un rating “BBB minus”, adica cel mai scazut calificativ din categoria investment grade. Mai mult decat atat, toate trei rating-urile au o perspectiva negativa.
In aceste conditii, ministrul Florin Citu l-a invitat pe presedintele PSD Marcel Ciolacu sa participe la discutiile Guvernului cu Comisia Europeana, cu comisarul pentru buget, comisarul pentru economie si cu agentiile de rating. In asa fel, atat Guvernul, cat si PSD ar putea sa isi prezinte planurile si sa afle de la sursa ce implicatii ar avea acestea pentru rating-ul de tara si pentru fondurile europene. Florin Citu sustine ca masurile propuse de cei de la PSD ar duce fara doar si poate la o reducere a rating-ului de tara si la pierderea de fonduri europene.
Cele trei mari agentii vor prezenta in curand noile evaluari privind rating-ul de tara, aceste evaluari urmand sa fie facute atat pe baza a ceea ce se intampla la ora actuala in tara noastra din punct de vedere al economiei, cat si pe baza a ceea ce se poate intampla in viitorul apropiat. Facand referire la programul de guvernare al social-democratilor, care ar putea fi pus in practica in cazul in care acestia ar castiga alegerile din iarna, Florin Citu l-a numit “o crima cu premeditare asupra stabilitatii economice”.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si