Florin Citu recunoaste ca statul SE IMPRUMUTA la dobanzi din ce in ce mai MARI: insa am putea plati si mai mult
inflatiescumpirideficit bugetar
Liderul PNL, Florin Citu, sustine ca statul trebuie sa aiba grija si sa tina din frau deficitul bugetar, chiar si in conditiile reducerii TVA si contributiilor catre bugetul public. Vedem deja ca ne imprumutam din ce in ce mai scump, iar daca deficitul explodeaza, aceasta situatie se poate inrautati, deci costul finantarii pentru Roamnia risca sa creasca si mai mult.
E esential sa avem un deficit bugetar controlat. Desi departe de tinta de 2% asumata de Uniunea Europeana inainte de izbucnirea crizei sanitare, liberalul spera ca macar in jurul procentului de 6% din PIB sa ne stabilizam, in conditiile in care contributiilor fi reduse, la fel si TVA.
"Este un lucru pe care trebuie sa il mai spun. (…) Este important ca deficitul bugetar, in acest context, de reducere a TVA si de reducere a contributiilor, sa ramana la 5,84 sau chiar mai mic. Altfel, semnalul este gresit pentru piete si vedem deja ca dobanzile la care se imprumuta statul roman sunt in crestere", a declarat Florin Citu.
Liberalul a fost intrebat daca o masura precum reducerea TVA s-ar resimti si in buzunarele consumatorilor. Iata raspunsul sau:
"Daca este ceva targetat intr-un anumit sector, e mai complicat sa o vedem in buzunarele consumatorilor. Ne ducem in 2008 si in 2016, cele doua exemple pe care le avem. In 2010, de fapt, a fost cresterea si s-a vazut imediat in inflatie. In 2016, scaderea de la 24 la 20 s-a vazut imediat cu reducerea inflatiei cu patru puncte procentuale. Atunci cand vorbim de TVA general, se vedem imediat. Cand vorbim de TVA in anumite sectoare, mai complicat sa se vada. De aceea, noi sustinem o masura care sa ne ajute, nu doar o masura populista de ochii lumii".
Te-ar putea interesa si: Cand vor expira masurile de sprijin la facturi, preturile vor creste CU DOUA CIFRE: noi previziuni economice sumbre
Guvernul anunta ca lucreaza la noi masuri, pentru a combate inflatia. Ciolacu: "E posibil sa avem o majorare la toate veniturile"
Atat liderul liberalilor, cat si cel al social-democratilor, Marcel Ciolacu, s-au intrecut saptamana aceasta in promisiuni pentru cresterea nivelului de trai in Romania.
Liderul PSD vorbeste despre cresterea tuturor veniturilor, atat pentru bugetari, angajati la privat sau pensionari, astfel incat inflatia sa nu mai macine puterea romanilor de cumparare, in timp ce PNL pariaza pe reducerea contributiilor, diminuarea poverii fiscale pe munca si scaderea TVA.
"E posibil sa avem o majorare la toate veniturile, tinand cont de impactul inflatiei. Cand spun asta, spun si bugetari, si privati, si pensionari, toata lumea.
Si eu, si Citu, si toata lumea, v-am spus ce e pe masa, lasati-ne sa luam decizia, sa vina premierul cu o decizie clara privind cauza si apoi sunt ferm convins ca va fi un pachet intreg. Sunt mai multe masuri, alegem dintre ele, trebuie o discutie aprofundata cu BNR, sa vedem care sunt masurile cele mai bune, adaptabile, ca sa facem ordine in ce s-a declansat prin aceasta decizie de liberalizare, care, raman la parerea pe care a avut-o si purtatorul de cuvant al BNR, este total haotica", a spus Ciolacu.
"Reducerea contributiilor = salarii mai mari pentru toti romanii ( nu doar cei angajati la stat). Pregatisem aceasta masura si putea sa intre in vigoare de la 1 iulie 2022. Reducerea TVA = ajuta BNR in lupta cu inflatia si ajuta cresterea economica", a transmis, la randul sau, Florin Citu.
Contextul acestor noi promisiuni este unul cat se poate de sensibil. Rata anuala a inflatiei a depasit, in ianuarie, pragul de 8%. Vorbim, concret, potrivit datelor INS, de o rata anuala a inflatiei de 8,35% in prima luna din an. Din pacate, vestile rele nu se opresc aici. BNR anticipeaza o evolutie exploziva a inflatiei, de doua cifre, in perioada imediat urmatoare.
"Scenariul actual, intocmit pe baza datelor disponibile si a reglementarilor in vigoare, evidentiaza o inrautatire considerabila a perspectivei pe termen scurt a inflatiei, sub impactul puternic al socurilor pe partea ofertei, in principal al preturilor la energie. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze semnificativ cresterea in trimestrul II 2022 si sa urce la un nivel de doua cifre, in principal ca efect al unor majorari mult mai ample ale preturilor gazelor naturale si energiei electrice, ce se vor evidentia pregnant dupa suspendarea in luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici", transmite BNR.
Te-ar putea interesa si: Mana dreapta a lui Mugur Isarescu explica preturile tot mai mari la facturi: Din pacate, in toata lumea e la fel. Totusi, recunoaste ca sunt si cauze interne