Romania are pana in prezent un numar de 1.952 de cazuri de infectie cu noul COVID-19. Totodata, in aceasta seara a fost confirmat si decesul cu numarul 50, specialistii asteptandu-se la o crestere semnificativa a acestor numere in prima jumatate a lunii aprilie. Starea de urgenta a fost declarata in urma cu aproape doua saptamani, in data de 16 martie, tara noastra fiind foarte aproape acum de a intra in Scenariul IV. In acest context, autoritatile de la Bucuresti au aprobat un pachet de masuri in valoare de 3% din Produsul Intern Brut.
Printre aceste masuri putem vorbi despre garantarea liniilor de credit, subventionarea costurilor cu imprumuturile pentru intreprinderile mici si mijlocii, majorarea bugetului pentru sanatate sau acordarea de ajutoare pentru ca firmele sa poata plati somajul tehnic. Pana la aceasta ora vorbim despre aproximativ 500.000 de persoane care au fost trimise deja in somaj tehnic, specialistii asteptandu-se ca numarul acestora sa ajunga pana la un milion.
Conform spuselor ministrului Florin Citu, trimiterea in somaj tehnic a aproximativ un milion de oameni va costa statul aproape 4 miliarde de lei pe luna. In acest context, ministrul liberal a dat asigurari in cursul zilei de astazi ca Guvernul este pregatit sa sustina masura privind somajul tehnic pentru mai mult de o luna. Pentru ca acest lucru sa poata fi posibil, Florin Citu a vorbit despre o revizuire a bugetului, care ar urma sa fie aprobata in cursul zilei de maine.
Ministrul liberal Florin Citu a fost intrebat in cursul zilei de astazi si cu privire la posibilitatea ca Romania sa ceara un credit de la Fondul Monetar International in acest an, asa cum a facut-o si in urma cu aproximativ 10 ani, in timpul crizei economice globale de la acea vreme. Florin Citu a evitat sa dea un raspuns foarte clar in acest sens, insa a precizat ca aceasta varianta nu este luata in calcul la momentul actual.
Liberalul a mai precizat ca obiectivul pe termen scurt este finantarea deficitului existent, plata pensiilor si salariilor si cheltuielilor medicale, iar pentru toate aceste lucruri exista finantare la aceasta ora. Totusi, in acelasi timp, Citu a tinut sa precizeze ca Ministerul Finantelor se confrunta deja cu o diminuare a veniturilor la buget. Chiar daca nu are o estimare clara cu privire la noua tinta de deficit, Florin Citu a spus ca pragul de 5% din PIB va fi depasit in acest an.
Chiar si in conditiile actuale, Florin Citu isi pastreaza optimismul, declarand tot astazi pentru agentia de presa Reuters ca se asteapta la o revenire economica in forma de “V” in a doua parte a anului curent. Citu precizeaza ca are aceasta convingere deoarece multe companii au decis deja sa isi inghete productia in loc de a face concedieri.
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025
Dividendele distribuite pe baza situatiilor financiare interimare din 2024 vor fi impozitate cu 8%
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si